svježe iz tiska

Hena objavila tri nova naslova, riječ je o sjajnim romanima koje vrijedi čitati

06.03.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Početkom ožujka ova izdavačka kuća objavila je tri romana - novi roman Marka Gregura, 'Šalaporte', dobitnika književne nagrade Vladimir Nazor i Fric za roman 'Vošicki', zatim sjajan roman 'Stramer', nagrađivanog poljskog autora Mikołaja Łozińskog, kao i novi roman 'Kad se vratim', hvaljenog talijanskog književnika Marca Balzana

Roman "Šalaporte" Marka Gregura ponajprije je priča i polemika o suvremenoj umjetnosti, anarhiji ukusa i orijentira, o bitci za smisao i mjesto pod zvijezdom.

Jerko, čovjek s ambicijom da bude umjetnik, grozničavo oboružan citatima o umjetnosti i smislu – ali bez vlastite umjetnosti – vraća se zbog sprovoda na rodni otok Prvić. Stjecajem vlastitih nevolja tu se duže zadržava, a onda biva zatočen zbog pandemije korone.

Nakon zagrebačkog potresa, koji joj je devastirao donjogradski stan, pridružuje mu se glumica Vanja sa svoje dvije male kćeri, žena koja ga je sa svim njegovim knjigama nedavno izbacila iz svog stana i života. Oko njih je živopisna galerija otočana, od tranzicijskih pobjednika i gubitnika do redikula i jednog magarca. I virovi uspomena koje traže bonacu.

Postupno, uglavnom kroz muke i sukobe, emotivne amplitude i umjetničko-konceptualne pokušaje koji znaju biti i banalni i komični, Jerko nalazi svoj novi identitet na staroj podlozi otoka i otočana. Jer realistički prikazan Prvić, baš kao i utopijski Baretićev Trećić – mijenja ljude.

Smješten u gradić Tarnów, roman "Stramer" bavi se sudbinom istoimene židovske obitelji. Nathan se iz Amerike vratio u Poljsku, svojoj velikoj ljubavi – Rywki. Početak je 20. stoljeća, njih dvoje zatječemo u tijesnu stanu sa šestero djece. Vrijeme je to u kojem vladaju siromaštvo i nezaposlenost, a obitelji je dodatni teret židovsko porijeklo na koje zajednica ne gleda blagonaklono.

No Strameri su žilav svijet. Za razliku od oca, koji uspijeva upropastiti svaki posao, djeca su inteligentna i snalažljiva. Kroz mnoge godine svatko od njih pronalazi svoje mjesto: netko u ljubavi, netko u poslu, a neki u politici. Međutim, antisemitizam je sve izraženiji, priče o nadolazećem ratu sve su glasnije, a dobri Strameri, razboritosti unatoč, ne mogu ni zamisliti što ih sve čeka. Mikołaj Łoziński napisao je nezaboravan višegeneracijski povijesni roman kojim nam približava međuratne godine u poljskoj Galiciji, sjecištu različitih kultura, nacija i vjera. Svaki je Stramer junak ove čvrsto ulančane pripovijesti o životu na dnu društvene ljestvice, ali unatoč tomu obojenom i smijehom i tugom, ljubavima i gubicima, uspjesima i porazima. U ovom majstorski ispisanom mozaiku osobnih drama prepoznaje se iskrena posveta ljudskoj ustrajnosti i dobroti.

Danijela ima dvoje djece tinejdžera, nezaposlena muža i nesiguran posao. Da bi svojim voljenima osigurala egzistenciju, ona se jedne noći, poput lopova, iskrada iz kuće i odlazi u potragu za poslom. Rumunjsko selo mijenja za Milano, u kojem se zapošljava kao njegovateljica. Namjerava ostati kratko, tek da zaradi nešto novca, ali njezini su povratci sve rjeđi, a djeca su na nju sve gnjevnija. Međutim, jedan će je hitan poziv prisiliti na povratak kući i na preispitivanje vlastitih odluka…

"Kad se vratim" Marca Balzana potresna je priča o europskoj svakodnevici, onoj na istoku i onoj na zapadu. Senzibiliziran za važne teme naše suvremenosti, Balzano staloženim, a suosjećajnim glasom otvara i razlaže temu ženske emigracije, ekonomske nestabilnosti i nesretnih obitelji na objema stranama, među bogatima i siromašnima. "Bolest Italije" okosnica je ove obiteljske drame iznesene iz triju perspektiva: majke, sina i kćeri. Ožiljci mnogih pogođenih njome ostali bi nevidljivi bez knjiga poput ove.