nove knjige

Četiri nova naslova iz Hena coma

21.02.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Romani 'Za doručkom' turske književnice Defne Suman, 'Mi smo svjetlost' nizozemske književnice Gerde Blees i 'Strah od barbara' makedonskog književnika Petra Andonovskog te knjiga poezije 'Noćno nebo s izlaznim ranama' Oceana Vuonga nove su knjige objavljene u veljači u izdanju Hena coma

Roman "Za doručkom", objavljen u prijevodu Marka Šapine, ispričan je iz četiriju perspektiva i upoznaje nas s obiteljskim tajnama, ljubavima i traumama te važnim povijesnim događajima. "Ti događaji nisu utjecali samo na sudbine onih kojih su se izravno ticali, već i na generacije njihovih potomaka. Prošarano umjetničkim referencijama na glazbu i slikarstvo 20. stoljeća, dirljivo je to putovanje u burnu povijest Turske, koje propituje važnost kolektivnog i individualnog sjećanja", ističe nakladnik.

Defne Suman rođena je u Istanbulu 1974. godine. Diplomirala je sociologiju na Sveučilištu Boğazici. Radila je kao učiteljica na Tajlandu i u Laosu, gdje je studirala dalekoistočnu filozofiju i mistične discipline. Njezin je književni rad raznovrstan: okušala se u esejistici, dnevničkim zapisima, putopisima i romanima. Prvi roman "Saklambaç" o tajanstvenom nestanku mlade žene objavila je 2014. godine, a roman "Posuđeno vrijeme", objavljen 2016. u Turskoj i Grčkoj, prvo je njezino djelo prevedeno na engleski jezik.

"Mi smo svjetlost" Gerde Blees, napeto štivo puno bizarnih obrata, roman je originalne naracije koji "pruža maštovitu izmjenu očišta iz kojih se promatraju problematični društveni trendovi, kao što je radikalno alternativna izmjena životnih navika pod vodstvom svakojakih gurua". I dok ni u jednom trenutku ne servira osudu, roman konstantno navodi na ozbiljna promišljanja društvene odgovornosti, ističe nakladnik.

Gerda Blees rođena je 1985. godine. Studirala je umjetnost na Akademiji Gerrit Rietveld. Kao književnica debitirala je 2017. godine zbirkom kratkih priča pod naslovom "Aan doodgaan dachten we niet", 2018. objavila je zbirku poezije "Dwaallichten", a 2020. roman "Mi smo svjetlost", za koji je je dobila nizozemsku nagradu Dutch Booksellers' Award i Europsku nagradu za književnost. Roman je na hrvatski prevela Svetlana Grubić Samaržija.

Roman nagrađivana makedonskog književnika Petra Andonovskog "Strah od barbara", priča je o nadi, snovima i dubokim željama žena uronjenih u muške sukobe, a istovremeno i slika jedne izolirane zajednice. Dobitnik Nagrade Europske unije za književnost, roman objavljen u prijevodu Ivice Bakovića, spoj je "bogate makedonske pripovjedačke tradicije i vrlo aktualne teme, a mnogim svojim slojevima pritišće bolne točke čitavih društava", ističe nakladnik.

Petar Andonovski rođen je 1987. u Kumanovu, diplomirao je opću i komparativnu književnost na Filološkome fakultetu u Skoplju. Njegovo je prvo djelo zbirka poezije "Mentalen prostor", objavljena 2008. godine, no danas se uglavnom bavi prozom. Za drugi roman "Teloto vo koe treba da se živee" dobio je 2015. godine nacionalnu nagradu Roman godine.

Nakladnik Hena com u veljači je objavio i knjigu poezije Oceana Vuonga "Noćno nebo s izlaznim ranama" u prijevodu Lore Tomaš.

Kako je u recenziji ocijenio San Francisco Chronicle, u Vuongovoj knjizi "ulazne i izlazne rane stvarne su, razderane pucnjem i 'neispaljenim' riječima, ali njegove pjesme inzistiraju na tome da se možemo iscijeliti zanosom".

Ocean Vuong (Saigon, 1988.) američki je pisac vijetnamskoga podrijetla. Autor je hvaljena debitantskog romana "Na zemlji smo nakratko predivni" (2018.), za koji je primio brojna priznanja. Debitantskom zbirkom "Noćno nebo s izlaznim ranama" (2016.) predstavio se publici diljem svijeta i osvojio prestižne nagrade. Velik uspjeh postigao je i drugom zbirkom pjesama, "Time Is a Mother" (2022.)