OD 'SUMRAKA' DO BONDA

Građevine u kojima su snimljeni holivudski klasici

11.05.2011 u 12:35

Bionic
Reading

Prije negoli je suvremena arhitektura na gotovo dnevnoj bazi pomicala granice, s naprednom arhitekturom susretali smo se uglavnom u filmskim ostvarenjima. Prisjetite se zdanja u kojem se James Bond borio protiv zločinaca, gdje se Woody Allen probudio iz 200 godina dugog sna te pogledajte u kakvim kućama danas žive filmski junaci

Serijalu filmova o tajnom agentu Jamesu Bondu nikada nije manjkalo luksuznih prizora. Jedan je takav bio i moderan dom Ernsta Stavroa Blofelda, Bondova suparnika i glavnog negativca u filmu 'Dijamanti su vječni' iz 1971. Kako i doliči krijumčaru dijamantima, Blofeldov dom bila je vila koja je u stvarnosti pripadala Arthuru Elrodu, a nalazi se u Palm Springsu. Riječ je o djelu arhitekta Johna Lautnera, učenika svjetski poznatog američkog arhitekta Franka Lloyda Wrighta. Lautnerovim zdanjem dominira okrugli betonski krov, podijeljen na više i niže dijelove kojima je postignuto zanimljivo osvjetljenje interijera. Položen je na kružne zidove i vrlo dobro uklopljen u prostor čak do te mjere da su stijene ponegdje sastavni dijelovi kako vanjskog tako i unutarnjeg dijela vile. Iako vrlo napredan, Lautnerov stil tek je nakon njegove smrti postigao veću popularnost i nadahnuo radove suvremenih arhitekata poput Zahe Hadid i Franka Gehryja.

Lautner je zaslužan za još jedno impresivno zdanje koje je plijenilo pozornost ljubitelja arhitekture. Riječ je o modernoj kući koju u filmu 'Veliki Lebowski', kultnom ostvarenju braće Coen, okupira negativac Jackie Treehorn. Kuća se zapravo nalazi Beverly Hillsu iznad Benedict Canyona. Prvotna je Lautnerova ideja bila da imitira pećinu te je kuća dijelom ugrađena u kamenu stijenu. Pri izgradnji su korišteni prirodni materijali, kamen, drvo, dok su za osvijetljenost prostora i ponovno stapanje s okolišem zaslužne goleme staklene površine. Prepoznatljivosti vile posebno doprinosi trokutasti strop i zanimljivo rješenje za osvjetljenje.

Vila u Beverly Hillsu iz filma 'Pakleni šund'

Jedan od najpopularnijih filmova devedesetih 'Pakleni šund' osim po odličnom soundtracku i galeriji zanimljivih likova poznat je i po nekolicini zanimljivih arhitektonskih zdanja. Oni kojima scene zavodljivog plesa Ume Thurman u ulozi mafijaševe supruge Mie Wallace nisu posve skrenule pozornost sjećaju se luksuznog interijera vile na Beverly Hillsu. Izgrađena je 1960, a osnovna je njena karakteristika minimalizam, jednostavnost konstrukcije i primijenjenih boja te elegancija, kako u oblikovanju eksterijera tako i njene unutrašnjosti. 

Jedna od najprepoznatljivijih građevina koja se pojavila u brojnim filmskim ostvarenjima, serijama te ne jednom poslužila kao pozadina fotografskog seta je Ennis House, djelo već spomenutog poznatog arhitekta Franka Lloyda Wrighta. Kao inspiraciju za kuću izgrađenu 1924. godine za bračni par Charlesa i Mabel Ennis Wrightu su poslužili drevni hramovi plemena Maja. Osim kamenih blokova ukrašenih ornamentom, i u unutrašnjosti zdanja ostavlja atmosferu hrama. Kuća je korištena prilikom snimanja filma 'Bladerunner', čime je postigla najveću popularnost, no i u drugim filmovima kao što su 'Rush Hour' i 'Trinaesti kat'.

Sjećate li se Ferisa Buellera? Iako mlađe generacije čitatelja vjerojatno nisu upoznale Mathewa Brodericka u ulozi šarmantnog tinejdžera iz filma 'Slobodan dan Ferrisa Buellera', klasika 80-ih godina prošloga stoljeća, moderno šumsko skrovište bez dileme je evergreen te je i danas zanimljiv prizor. Kuća je izgrađena prema projektu arhitekata A. Jamesa Speyera i Davida Haida i postala je prilično popularna nakon filma. Građena je u skladu s pravilima zelene arhitekture. Za izgradnju je korišteno drvo i velike staklene površine, čime je postignuta potpuna uklopljenost u prostor. Slične su građevine već neko vrijeme arhitektonski trend, a jedan od primjera je jednostavna vikendica na otoku Great Barrier, prošle godine nominirana za građevinu svijeta.

Rezidencija Cullenovih iz sage 'Sumrak'

The Sculptured House, poznata i pod nazivima Spavačeva kuća, Leteći tanjur, Gljiva i Školjka, mjesto je gdje se odigrao značajan dio radnje filma 'Spavač' Woodyja Allena iz 1973. Futuristički projekt arhitekta Charlesa Deatona savršeno je odgovarao znanstvenofantastičnoj Allenovoj komediji u kojoj se glavni lik, nakon što je zamrznut kriogenom, probudio 200 godina kasnije. Kuća je izgrađena na planini Genesee, a sam Deaton je rekao da je želio izgraditi nešto što budi osjećaj 'stapanja s iskonskim'. Kuća je uokvirena elipsom, na čijim proširenjima se nalazi velika terasa, a koja na vrhu čini krov.

Svjetski popularni članovi vampirske obitelji Cullen iz sage 'Sumrak' umjesto u sablasnim dvorcima u kakvima su živjeli njihovi preci za svoju rezidenciju odabrali su luksuznu modernu vilu Hoke House, koju smo imali prilike vidjeti u prvom dijelu sage. Riječ je o projektu studija Skylab Architecture. Moderno zdanje u ostala dva nastavka filma zamijenjeno je nešto jednostavnijom, no jednako luksuzom kućom arhitekta Arthura Ericksona u Vancouveru.

Iako nije postigao prevelik uspjeh kod ljubitelja sedme umjetnosti, film 'Chloe' iz 2010. možda je uspio zaokupiti pažnju ljubitelja arhitekture. Jedna od lokacija na kojoj je snimljen je The Ravine House u Torontu, djelo Drewa Mandela. Odabrana je zbog zanimljivo raspoređenih nivoa i velikih staklenih površina kojima je u unutrašnjosti postignuto neobično osvjetljenje. Kuća je nekoliko puta uvrštena na popise najljepših svjetskih građevina, a osim dizajna, zanimljivom je čini i pozicioniranost na stjenovitim obroncima.