sutra

Galerija Događanja otvara sezonu izložbom Petre Šabić

28.09.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Nova sezona u Galeriji Događanja započet će 29. rujna u 19 sati otvorenjem znakovite izložbe Too much/Double coded mlade umjetnice Petre Šabić. Izložbu će biti moguće razgledati do 19. listopada

Inspirirana čudesnom babilonskom astronomijom i kartama zvijezda, autorica na slikarskom platnu nastoji prenijeti ideju o potencijalu prostora, ali i njegovom međuodnosu s postavljenim instalacijama od transparentnih materijala poput pleksiglasa, stakla i gumice. Objedinjujući nebesko, arhetipsko te unutarnje i vanjsko, umjetnica se poigrava principima slojevitosti, (de)konstrukcije te kontinuitetom gradeći dubinske prostore odmaknute od iluzornog i fizičkog, a koji motiviraju na promišljanje o ekspanziji prostora u odnosu na promatrača, navodi se u priopćenju.

Višemedijska izložba u prvom redu podrazumijeva slike nastale mapiranjem i nanošenjem slojeva boje koje prikazuju dubinu unutrašnjeg prostora koji se umnaža, povezuje i razvezuje. Princip slojevitosti prenosi se i na radove na pleksiglasu koji čine praktičan dio izložbe posvećen simulaciji međuodnosa promatrača i prostora. Naime, pleksiglas omogućava dvostruku ekspanziju pri čemu se promatračeva vanjština reflektira na unutrašnjost izloška te postaje umanjena, dok se prostor rada istovremeno otvara prema van okružujući promatračev lik, dodaje se u priopćenju.

Treći dio izložbe predstavlja fizički iskorak pri čemu staklenka s ostacima gumice implicira iskliznuće slikarske iluzije u stvarni prostor. Ponavljanjem motiva unutrašnjih i vanjskih mapa na izrezanom papiru umjetnica postiže pretakanje dvodimenzionalnog u trodimenzionalno, a takav namjerno porozan otisak osjetljiv je na atmosferu te je integralni dio prostora koji čini sliku oprostorenom.

Promatrajući svaki od principa kao dio ciklusa primjetna je stupnjevitost od integracije unutarnjeg i vanjskog prostora prema doslovnom izlasku u prostor gdje rad postaje dio situacije i postojeće kontekstualne mreže.

Diskurzivan pristup sagledavanju prostorne monumentalnosti promatrača dovodi do zapanjujućih spoznaja o međuodnosu njega samog i prostora u koji je uronjen. Utkavši tragove mističnog babilonskog zvjezdoznanstva u kombiniranu tehniku kojom izražava percepciju prostornih slojeva, autorica praktično podsjeća na nedovoljno istražena svemirska prostranstva i čovjekovu veličinu u odnosu na prostorni beskraj kojeg je logički moguće pojmiti isključivo apstrahiranjem i maštom.

Promatrajući svaki od principa kao dio ciklusa primjetna je stupnjevitost od integracije unutarnjeg i vanjskog prostora prema doslovnom izlasku u prostor gdje rad postaje dio situacije i postojeće kontekstualne mreže.

Diskurzivan pristup sagledavanju prostorne monumentalnosti promatrača dovodi do zapanjujućih spoznaja o međuodnosu njega samog i prostora u koji je uronjen. Utkavši tragove mističnog babilonskog zvjezdoznanstva u kombiniranu tehniku kojom izražava percepciju prostornih slojeva, autorica praktično podsjeća na nedovoljno istražena svemirska prostranstva i čovjekovu veličinu u odnosu na prostorni beskraj kojeg je logički moguće pojmiti isključivo apstrahiranjem i maštom, završava se u priopćenju.

Too much/Double coded Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Petra Šabić

Web stranica: https://www.knap.hr/centar/izlozbe/

Izložba:

29. rujna – 19. listopada 2023., Galerija Događanja

O autorici:

Petra Šabić rođena je u Zagrebu 1995. godine, a odrasla je u Bjelovaru. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je likovnu umjetnost i slikarstvo te je dosad izlagala na 10 samostalnih i 27 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Radila je kao voditeljica likovnih i kreativnih radionica u brojnim kulturnim centrima i udrugama. Članica je stručnog žirija za odabir radova i produkciju izložbi u Programu likovnog amaterizma Grada Zagreba u suradnji s Centrom za kulturu Maksimir, vanjska je suradnica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Visokog učilišta Algebra te koordinatorica projekata u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Članica je spomenutog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.