4. i 5. listopada

Sljedećeg tjedna u Booksi počinje Revija malih književnosti posvećena Malti

28.09.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Booksina Revija malih književnosti festival je koji još od 2005. godine predstavlja autore i autorice koji dosad nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj, koji dolaze iz zemalja i regija s kojima imamo malo književnih veza, a koji su u svojoj domovini itekako poznati, cijenjeni i nagrađivani

Tako je pred vama književnost još jednog otoka i jednog specifičnog kulturno-književnog prostora, određenom s jedne strane kompleksnom poviješću, kako u političkom, tako i u jezičnom smislu, a s druge strane izuzetno malim brojem stanovnika. To je ujedno i jedan od najvećih izazova s kojim se bori malteška književnost - mala je zemlja, stoga je i jezik manje poznat.

Iako lokalna književna scena postaje sve vibrantnija te je u posljednjih petnaestak godina stvorila neka vrlo kvalitetna imena, domaćim književnicima nije uvijek lako dobiti međunarodnu pažnju koju zaslužuju. Njezin zamašnjak je organizacija Inizjamed koja okuplja suvremene književnice i književnike, a jedan od osnivača Inizjameda, književni kritičar, književnik i profesor suvremene malteške književnosti na Sveučilištu Malta, Adrian Grima selektor je autora i autorica za festival i antologiju malteške književnosti naslova 'Odveć nježne riječi', koju ćemo predstaviti u sklopu festivala.

Ove godine u fokusu Revije je malteška pjesnička scena, stoga ćemo, kažu iz Bookse, u antologiji predstaviti Karla Schembrija, Leanne Ellul, Nadiju Mifsud, Gioelea Galeu i Murada Shuberta.

Detalje o spomenutim piscima potražite ovdje.