zagreb i rijeka

Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS otvoren u Kinoteci

28.09.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Prvom programskom cjelinom iz natjecateljskog programa u srijedu je u zagrebačkom kinu Kinoteka otvoreno 19. izdanje Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, u okviru kojega će se prikazati 27 filmova u pet natjecateljskih programa

'U ovogodišnjoj su selekciji radovi koji istražuju kreativne potencijale videoigara i umjetne inteligencije, ali i oni koji su se vratili šarmu tradicionalne filmske vrpce', rekao je Mario Kozina, koji je s Marinom Kožul i Tenom Trstenjak selektirao filmove.

'Svima je zajedničko da koriste formalne eksperimente kako bi promišljali nedavne događaje, pandemiju, lockdown i naglu digitalizaciju koji su izazvali promjene u našim privatnim i javnim životima, načinima na koje pamtimo, volimo, radimo i pričamo priče', dodao je.

Marina Kožul je najavila da će konkurencija istraživati područja koja su se zadnjih godina zamaglila, a to su rad i dokolica, a tom se temom bavio i prvi program festivala.

Program je otvorila feudalna satira dobitnika Grand prixa na 16. izdanju festivala, 'Iz pozadine' kolektiva Total Refusal o položaju neigrivih likova (NPC) i pripadnika radničke klase u sustavu koji ne mari previše za njih.

Program predstavlja još četiri upečatljive vizije odnosa rada i nerada, odmora, 'Vanjska turbulencija' Sofie Theodore-Pierce, 'Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka' Mire Manojlovića, 'Lucidna soba' Chiare Caterine i 'Semiotika doma' Jessi Ali Lin i Hsin-Yu Chen.

19. 25 FPS Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Samir Cerić Kovačević

U ovogodišnjem žiriju su umjetnik Marko Tadić, umjetnica i redateljica Mary Helena Clark i nezavisni filmaš, arhivist i esejist Ross Lipman

Osim za Grand prix filmovi se natječu za Nagradu publike, dok će jedan hrvatski film u programu osvojiti Nagradu Green DCP, koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS.

U okviru festivala organizira se drugi simpozij 'Analogni film u digitalnom dobu', s kuriranim filmskim programima i okruglim stolom, posvećen izazovima filmske arhivistike i potencijalu recikliranog filma (found footage).

Poseban program proširenog filma Expanded Cinema donosi 'Aiomenu', audiovizualnu izvedbu za 16 mm film, digitalni video i elektronički zvuk koju potpisuju Tin DožićAndro Giunio i Hrvoje Spudić.

Ulaz na sve projekcije i programe je slobodan, uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka koja se otvara sat vremena prije prve projekcije.