KULTURNA SEZONA

Francuzima se predstavlja Hrvatska bez tranzicija

25.09.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Festival Est-Ouest posvećen je kulturama zemalja Istočne Europe i odvija se svake godine u gradiću Die, u dolini rijeke Drôme. Festival nastoji spojiti različite umjetnosti poput glazbe, filma, književnosti, kazališta, suvremene umjetnosti s obrtništvom, baštinom, poljoprivredom, ekologijom

Ovogodišnji 22. Festival koji se održava do 30. rujna pod nazivom 'Hrvatska bez tranzicije' posvećen je Hrvatskoj koja je pozvana da se predstavi u sklopu francuske kulturne sezone od rujna do prosinca 2012.

Festival nastoji otvoriti prostor pozvanim piscima za razgovor, refleksiju i susret s francuskom javnošću, a pogotovo s onom u regiji Rona-Alpe kroz organizaciju književnih susreta tijekom trajanja Festivala, organizaciju okruglih stolova i kava s književnicima u Die, turnejom koja obuhvaća petnaestak medijateka i biblioteka, te kulturnih susreta s regijom.

Na Festivalu sudjeluju Krešimir Bagić, Ivana Simić Bodrožić, Velibor Čolić, Daša Drndić, Srećko Horvat, Dražen Katunarić, Predrag Lucić, Sonia Ristić, Ivana Sajko, Slobodan Šnajder i Igor Štiks koji će u Kazalištu Die zajedno predstaviti svoj rad, suvremenu hrvatsku književnost u francuskom prijevodu, kao i svoje pokušaje da objedine lijepu književnost s društvenim angažmanom.

Festival donosi konferencije i okrugle stolove na kojima će se predstaviti hrvatska književnost uopće, odnos prošlosti i književnosti, književni utjecaji i inspiracije pozvanih književnika, tematika Domovinskog rata u hrvatskoj kinematografiji i književnosti, hrvatska suvremena drama i poezija te politički angažman u književnosti. Istovremeno će se na više mjesta održavati susreti s književnicima te književne rasprave i radionice u školama.

U suradnji s Courrier des Balkans dio Festivala posvećen je humanističkim znanostima općenito na kojima će se pokušati rasvijetliti hrvatska povijest, kultura i politika na javnim raspravama i okruglim stolovima od 20. do 30. rujna 2012. pod okvirnim nazivima 'Povijest i sjećanje' (Ivana Simić Bodrožić, Dejan Dimitrijević, Srećko Horvat, Drago Roksandić), 'Pitanje hrvatskog jezika' (Sineva Bene-Katunarić, Frosa Pejoska-Bouchereau, Christine Chalhoub, Chloé Dubois), 'Identiteti i granice' (Daniel Barić, Jean-Arnault Dérens, Dejan Dimitrijević, Drago Roksandić), 'Hrvatska i Europa' (Amélie Hérault, Srećko Horvat, Joseph Krulić, Darko Rundek i Igor Štiks), 'Biti umjetnik u Hrvatskoj danas' (Darko Japelj, Dražen Katunarić, Maša Kolar, Darko Rundek), 'Od federalizma do nacionalizma: Koje nasljeđe? Koja tranzicija?' (Dejan Dimitrijević, Miloš Lazin, Yves Tomić), 'Hrvatsko društvo sutrašnjice' (Oliver Frljić, Antonia Kuzmanić, Predrag Lucić, Slobodan Šnajder), okrugli stol 'Sjećanje na konflikte u Hrvatskoj' (Daniel Barić i Bernard Lory),kao i izložba 'Hrvatska – 20 godina nezavisnosti' (Ivana Simić Bodrožić, Amélie Hérault, Pierre Roux).

U filmskom dijelu programa od 24. do 27. rujna 2012. u suradnji s Magdalenom Petrović prikazat će se 'Put lubenica' (2006) Branka Schmidta koji je dobio nagradu na 28. Cinémedu – Festival Méditerranéen de Montpellier, 'Neka ostane među nama' (2010) Rajka Grlića, filmovi Dalibora Matanića 'Ćaća' (2011) koji je bio u selekciji više međunarodnih filmskih festivala te je dobio pulsku Zlatnu arenu 2011. i 'Kino Lika' koji je dobio nagrade na međunarodnim filmskim festivalima u Aleksandriji i Meksiku 2009.

U kazališnom dijelu u suradnji sThéâtre Ô, šest francuskih i šest hrvatskih glumaca čitat će djelo Radovana Ivšića 'Sunčani grad' (glume Aurélie Miermont, Antoine Pinquier, Jean-Michel Susini, Brigitte Goffard, Céline Vacher, Sanja Milardović, Luka Barešić, Dinka Vuković, Antonijo Franić, Ivana Krismanić) pod režijom Marca Sollogouba. Radi se o komadu koje je napisan ratne 1944. u Zagrebu i koji je kao i mnoga druga Ivšićeva djela bio žrtvom političkih sustava u kojima je autor stvarao.

Francuskoj kazališnoj publici predstavit će se i redatelj Oliver Frljić predstavom 'Mrzim istinu' koja predstavlja autorovu osobnu i obiteljsku povijest kroz osobe oca, majke, kćeri i sina pri čemu privatno postaje javno, te tragikomična predstava 'Moj mali vodič kroz Hrvatsku' na kojoj su radili Darko Japelj, Hala Ghosn i Bérénice André