lukovdol

[FOTO] Uručene nagrade 59. Goranovog proljeća, Goranov vijenac dodijeljen pjesnikinji Vesni Biga

22.03.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Na tradicionalnoj svečanosti u Lukovdolu u ponedjeljak uručene su nagrade laureatima pjesničke manifestacije 59. Goranovo proljeće, Vesni Biga nagrada Goranov vijenac za pjesnički opus i ukupan književni doprinos te Patriku Gregurecu nagrada Goran za mlade pjesnike

Svečanost je u Domu kulture u Lukovdolu, rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića gdje se na rođendan velikog hrvatskog pjesnika prvoga dana proljeća tradicionalno uručuju nagrade naše najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije Goranovo proljeće, vodio pjesnik Goran Čolakhodžić.

Manifestacija koja promiče suvremeni pjesnički izričaj i njeguje pisanu riječ

Istaknuo je kako manifestacija Goranovo proljeće već više od pola stoljeća uspijeva očuvati uspomenu na život i djelo Ivana Gorana Kovačića, promiče suvremeni pjesnički izričaj i njeguje pisanu riječ, otvorena je za sve pjesničke naraštaje i poetike, te nastavlja podsjećati na ulogu pjesnika i pjesništva u našem društvenom i kulturnom životu.

Središnje i najprestižnije priznanje Goranovog proljeća, nagradu Goranov vijenac, žiri u sastavu Tomislav Brlek, Ana Brnardić, Nataša Govedić, Ivica Prtenjača i Olja Savičević Ivančević odlučio je ove godine dodijeliti Vesni Biga koja je, kako je istaknuto u obrazloženju pročitanom na dodjeli, "u perspektivi modernog hrvatskog pjesništva svojim opusom kroz proteklih četvrt stoljeća ustanovila jedan od ključnih orijentira koji mu omogućuje daljnje kretanje".

Nagradu Goran za mlade pjesnike žiri u sastavu Mateja Jurčević, Davor Ivankovac i Damir Radić među 60 rukopisa pristiglih na ovogodišnji natječaj odlučio je većinom glasova dodijeliti rukopisu Patrika Gregurca "Špaga", koji se "izdvojio kao idejno i konceptualno intrigantan autorski pothvat s duboko promišljenim unutarnjim vezama među glasovima koji supostoje u tekstu, međusobno surađujući ili se sukobljavajući".

Žiri je također odlučio posebno pohvaliti rukopise Josipa Čekolja, Luke Ivkovića i Jakoba Filića.

Nagrade je laureatima uručio pjesnik Marko Pogačar, predsjednik Odbora Goranova proljeća. Laureati su zahvalili na nagradama, a mladi je laureat Gregurec pročitao ulomak iz svoje nagrađene poeme, dok je Vesna Biga pročitala jednu novu neobjavljenu pjesmu te kratki izbor iz opusa.

Svečanoj dodjeli nazočili su Mihalea Majcen Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija, te gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, a slavlje su upotpunili profesori i učenici Područnog odjela Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića iz Vrbovskog.

  • +15
59. Goranovo proljeće Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL