program se nastavlja

[FOTO] Proglašeni su najbolji filmovi Subversive Film Festivala, dostupni su online danas do ponoći

11.10.2021 u 09:46

Bionic
Reading

Nagrada Wild Dreamer 14. Subversive Film Festivala u igranoj konkurenciji dodijeljena je filmu 'Okus' redatelja Lê Baoa, a u dokumentarnoj 'Godini otkrića' Luisa Lópeza Carrasca, objavljeno je u nedjelju navečer na dodjeli u kinu Tuškanac

Nagrada Wild Dreamer 14. Subversive Film Festivala u igranoj konkurenciji dodijeljena je filmu 'Okus' redatelja Lê Baoa, a u dokumentarnoj 'Godini otkrića' Luisa Lópeza Carrasca, objavljeno je u nedjelju navečer na dodjeli u kinu Tuškanac.

Za film 'Okus' smješten u turobne slamove Ho Ši Mina, žiri je ustvrdio da je riječ o vizualno impresivnoj studiji tjelesne forme i pokreta, u kojoj redatelj stvara 'čudan, uznemirujući svijet, koji bi lako mogao biti san'.

'U isto vrijeme san o zajedništvu, i noćna mora o samoći, koji nije namjerno povezan s pandemijskom stvarnošću u kojoj živimo, ali je sasvim u skladu s njom. Ili da to kažemo banalnije - tko bi rekao da gledanje golih ljudi koji pripremaju hranu u bunkeru može biti tako očaravajuće', napominje žiri u obrazloženju.

Posebna priznanja filmovima 'Što vidimo kada gledamo u nebo?' i 'Mala Palestina'

Posebno priznanje u igranoj konkurenciji osvojio je film 'Što vidimo kada gledamo u nebo?' Aleksandra Koberidžea, poetična saga koja razotkriva skrivenu magiju svakodnevice kroz priču o paru koji se zaljubi nakon slučajnog susreta na ulici.

Žiriju se svidio njegov jednostavan, senzualan filmski pristup i što se na tajanstven, veseo i tjelesan način približava svakodnevici. 'Magičan dodir kina ovdje razbija prokletstvo nemoguće ljubavi i otkriva ljepotu običnih, gotovo trivijalnih tradicija i događaja (nogometna utakmica) u jednom gradu u Gruziji', napomenuli su.

Dokumentarac 'Godina otkrića' Luisa Lópeza Carrasca koji kroz razgovore posjetitelja lokalnog bara u Cartageni otkriva manje poznate povijesne događaje iz Španjolske s početka devedesetih, žiri je opisao kao djelo koje potiče razmišljanja o tome koliko vrijedi radništvo.

Redateljev način snimanja nazvali su 'radikalnim slušanjem', koje ne omogućuje samo da vidimo dubinu dezintegracije društva, već nas tjera i da se zapitamo kako se može uspostaviti gospodarstvo koje ljudske živote prepoznaje kao vrijedne i može li se ikada popraviti zanemareno dostojanstvo.

Žiri ističe da je taj film počast utjelovljenoj mudrosti (bivših) radnika, kolektivnoj boli i čežnji za boljim, tzv. dobrim životom.

U dokumentarnoj konkurenciji posebno priznanje dodijeljeno je filmu 'Mala Palestina (Dnevnik opsade)' Abdallaha Al-Khatiba, intimnom dokumentu svakodnevice stanovnika izbjegličkog kampa u Yarmouku, za koji žiri kaže da ga je snažno pogodio pričom o boli i nadi u zajednici pod opsadom.

Kako je ocijenio, taj film daje glas stanovnicima kampa, uključujući djecu, prikazujući njihovu nepodnošljivo nasilnu svakodnevicu, ali i njihove želje za životom te trenutke nade.

Najbolje filmove je izabrao tročlani žiri u kojemu su bili redateljice i spisateljice Pary El-Qalqili te redatelj i kustos Ivan Ramljak.

Pobjednički filmovi osvojili su skulpture svjetski poznatog hrvatskog kipara Nikole Vudraga. Od četiri pobjednička filma, njih čak troje – 'Godina otkrića', 'Mala Palestina (Dnevnik opsade)' i 'Što vidimo kada gledamo u nebo?' – moći će se pogledati još u ponedjeljak sve do ponoći na online platformi volimdokumentarce.net.

  • +10
14. Subversive Film Festival Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SFF

Premijera filma 'Žene minorne spekulacije', paneli i razgovori

Nakon dodjele nagrada svjetsku premijeru u Tuškancu imao je film 'Žene minorne spekulacije' koji vodi gledatelje na 'spekulativno putovanje tragom neolitskih figurina u Podunavlju', pritom kombinirajući elemente video-instalacije, putopisa, etnografskog dokumentarca i znanstvene-fantastike.

'Susret arheologinje-vremeplovke i artefakata iz drugih, akronoloških svjetova stvara međuprostor na razmeđu osobne i službene verzije povijesti te omogućuje odupiranje autoritarnom pogledu podsjećajući nas da je kolektivna memorija podložna halucinacijama i preokrećući fokus s prošlosti na potencijalne budućnosti,' napominje se u najavi filma.

Taj se film prikazao u okviru projekta Kinematografije otpora kustosica Dine Pokrajac i Leile Topić koji organiziraju Subversive Festival i Muzej suvremene umjetnosti (MSU), kako bi predstavili filmske autorice i autore čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma.

U natjecateljskom i popratnom programu festivala u proteklih osam dana prikazano je tridesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu, baveći se različitim društvenim temama, nepravdama, promjenama, ženskim pravima i pravima manjina.

Tradicionalno, nakon filmskog dijela Subversive Festivala, program se od ponedjeljka nastavlja teorijsko-konferencijskim dijelom s nizom panela i razgovora na ovogodišnju središnju temu, 'Post-COVID demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti'.