nastavlja se filmski program

Gruzija, Alpe i Palestina u fokusu srijede na 14. Subversive Film Festivalu

06.10.2021 u 12:43

Bionic
Reading

Iz bogatog programa u srijedu izdvajamo gruzijsko remek-djelo 'Što vidimo kada gledamo u nebo?', redatelja Aleksandrea Koberidžea

Srijeda na Subversive Film Festivalu nastavlja se s filmskim programom i ostvarenjima iz ovogodišnje pažljivo probrane igrane i dokumentarne konkurencije, javljaju organizatori. Subverzivna srijeda započinje već u 17:30 sati u kinu Tuškanac uz blok 'Kratki Subverzivci' u sklopu kojeg će se gledati kratki ali subverzivni naslovi renomiranih redatelja Radu Judea, Jean-Marie Strauba i Dana Sallitta. S dva kratkometražna filma snimljena 2021. godine Radu Jude zaokružuje izrazito produktivnu filmsku godinu koju je započeo pobjedom u Berlinu. Njegova 'Caricaturana' je inspirirana nerealiziranom idejom Sergeja Ejzenštejna i karikaturama Honoréa Daumiera, dok film 'Plastic Semiotic' rekreira ljudski život od kolijevke do groba pomoću nađenih igračaka.

U 'Caterini' Dana Sallitta gledat će se, pak, šest scena iz života Latinoamerikanke koja živi u New Yorku gdje je nevoljka promatračica u ljubavi, politici i životu., dok nas u filmu 'Francuska protiv robota' legendarni Jean-Marie Straub upozorava parolom: 'Svijet koji je prisvojila Tehnologija izgubljen je za Slobodu'.

U 18:45 sati u kinu Tuškanac prikazuje se gruzijsko remek-djelo 'Što vidimo kada gledamo u nebo?', redatelja Aleksandrea Koberidžea. Poetična saga razotkriva skrivenu magiju svakodnevice, a ujedno je i šarmantna posveta jednom od najstarijih gradova na svijetu, gruzijskom Kutaisiju i njegovim osebujnim stanovnicima. Film je dobitnik nagrade FIPRESCI na ovogodišnjem Berlinaleu.

U 21:30 sati filmski dan u kinu Tuškanac zaključuje se uz dokumentarni film 'Mala Palestina (Dnevnik opsade)' u kojem nas redatelj i aktivist Abdallah Al-Khatib vodi u najveći palestinski izbjeglički kamp na svijetu u kojem je i sam odrastao. Kada je izbila Sirijska revolucija režim Bashara Al-Assada vidio je kamp Yarmouk kao utočište pobunjenika i potencijalno žarište otpora te je 2013. pokrenuo njegovu opsadu. Al-Khatib dokumentira svakodnevicu stanovnika kampa koji su se odlučili suočiti s bombardiranjem, izmještenošću i gladi i suprotstaviti se režimu kroz okupljanje na prosvjedima, učenje, glazbu, ljubav i radost.

U Dokukinu KIC nastavlja se, pak, retrospektiva švicarskog autorskog militanta Fredija M. Murera. U 19 sati na repertoaru je 'Alpska vatra', epski film o zabranjenoj ljubavi na planinskoj farmi usred ničega. Film je svojevrsna sinteza Murerovih opsesija: konflikt oca i sina, nemiri odrastanja, bijeg, realizacija identiteta, evokacija arhaičnih života. Murer dekonstruira alpsku idilu, ambijentirajući usred njezinih spektakularnih vrhunaca, grčku tragediju ljubavi i smrti.

Više informacija o programu i rasporedu dostupno je na službenim stranicama 14. SFF-a.