U Gradskom muzejU

Filmski tjedan u Vinkovcima od 18. do 22. kolovoza

11.08.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Ovogodišnji Filmski tjedan u Vinkovcima održat će se od 18. do 22. kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci i Hang Loose baru a donosi bogat filmski i popratni program 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma (DORF)

Program će u utorak, 18.kolovoza, otvoriti kratki film 'Posljednji bunar' redatelja Filipa Filkovića (2017.), distopijski film s dosad osvojenih preko 30 festivalskih nagrada, smješten u suhoj hrvatskoj Zagori gdje posljednji izvor pitke vode generira niz peripetija. Iste večeri u programu je i dokumentarni film Wernera Herzoga 'Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta' (2016.).

Drugi dan Filmskoga tjedna, srijeda 19.kolovoza, počinje kratkim predavanjem s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, već tradicionalnim predstavljanjem ovogodišnjih rezultata i najavom arheoloških radova u drugom dijelu godine. Slijedi filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV koji vodi poznata kvizašica Morana Zibar, od 2013. široj javnosti poznatija kao lovkinja u HRT-ovu kvizu 'Potjera'. Dan će zaključiti projekcija dokumentarnog filma autora Dalibora Platenika 'Čovjek i drvo' (2019.). Autor designa Antičkih filmskih večeri je Martin Peranović, mladi autor iz Otoka.

U ovogodišnjoj regionalnoj DORF konkurenciji nalazi se šest filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, od kojih dva imaju svjetsku premijeru u Vinkovcima, uz jednu hrvatsku premijeru. Filmske večeri u Vinkovcima prve će u Hrvatskoj prikazati film 'Pobjednici su dosadni' (Srbija/Radio-televizija Vojvodina/2018.) redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, slavni publicist, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija.

Svjetsku premijeru u Vinkovcima ima zanimljiva priča iz Makedonije 'New York – Hodočasništvo' (2019.) autora Slavche Koviloskog. 'Svojevrsno hodočašće u New York, kolijevku hip hop kulture, ovaj dokumentarac ispunjen glazbom iz zlatnog doba hip hopa i slikama geta i mjestima na kojima je hip hop izrastao daje slike grada koje je doživio momak iz Skopja, koji je odrastao s hip hop kulturom', stoji u najavi.

Svjetsku premijeru na DORF-u također ima dugometražni film 'Erik' (2020.) redatelja Danila Lole Ilića iz Pule. Erik Balija je kompozitor, autor, pjevač, svira klavijaturu, tekstopisac, nagrađivani autor na Melodijama Istre i Kvarnera te finalist Supertalent-a 2016 godine. Kao posljedica cerebralne paralize Erik je u kolicima te ima ograničenu upotrebu i ruku. No, njegov duh, životna snaga, vedrina kao i ljubav prema glazbi pobjeđuju sve probleme. Na otvaranju 14. DORF-a, u programu 'Tajna povijest rocka' bit će prikazan britansko-irski film o velikoj divi 'Grace Jones: Bloodlight and Bami' (2017.).

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će novinarka Tina Šimurina, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma 'Putnici' i predsjednica prosudbenog žirija, povjesničar i autor dokumentarnih filmova Leon Rizmaul te Vladimir Šagadin, novinar, scenarist i izdavač stripova.

Bogat program organiziran je i u popratnom OFF DORF programu, koji se tri dana odvija u Hang Loose Rockabilly Baru. U suradnji sa specijaliziranom knjižarom Rockmark održat će se predstavljanje 'Enciklopedije hrvatskog milenijskog rocka' autorskog dvojca Zorana Tučkara i Stjepana Vrečka. Gosti festivala moći će se zabaviti uz POP UP kviz karte, a nakon svake večeri u Hang Looseu organizirane su i tematske večeri. Tijekom vikenda na istom mjestu održat će se i sajam rabljene HI-FI opreme. Svoje plakate kroz izložbu '12 Artplakata' premijerno će predstaviti studio Artplakata, koji su i autori ovogodišnjeg DORF plakata.

Filmski tjedan u Vinkovcima četvrtu godinu zaredom organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci i Vukovarske srijemske županije.