trećA godina za redom

Ljeto u Vinkovcima: Počinje Filmski tjedan u Vinkovcima

17.08.2019 u 09:05

Bionic
Reading

Filmski tjedan u Vinkovcima donosi od 17. do 24. kolovoza u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima projekcije dokumentarnih filmova, promociju knjige, nastupe DJ-a iz Austrije i one-man pantomimičara te izložbu fotografija

Program treću godinu za redom organizira Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma (DORF).

Kao uvod u program u subotu 17. kolovoza u Lapidariju GMV-a bit će prikazan film slovenske redateljice Petre Seliškar 'Moj svijet je naopačke', koji kombinira žive izvedbe vodećih alternativnih glazbenika svijeta kao što su Hugo Race, Chris Eckman, John Parish, Tomaž Pengov, Josipa Lisac i Bernays Propaganda, koji sviraju pjesme slovenskog glumca, satiričara, pjesnika i glazbenika Frane Milčinskog Ježeka, s njegovim arhivskim materijalima nastajalim od 1960-ih do 1980-ih godina.

Nakon projekcije nastupit će Franto Frantic koji će u Lapidariju izvesti show 'Napokon nešto normalno!', u kojem se pojavljuje u 28 uloga.

Sedme Antičke filmske večeri otvorit će 19. kolovoza nagrađivani dokumentarni film 'Buffet Željezara' (2017.) hrvatskog autora Gorana Devića iz Siska, koji je ujedno i dobitnik ove godine prvi puta uvedene nagrade za doprinos filmu i arheologiji 'Stojan Dimitrijević', nazvane po pokojnom vinkovačkom intelektualcu, arheologu i filmofilu Stojanu Dimitrijeviću.

U programu je i film 'Rat Art: hrvatski neovisni umjetnici' (1997.), prerano preminulog kanadskog glazbenika i filmaša Zeva Ashera. On je tijekom 1994.-95. u par navrata posjetio Hrvatsku, te je putujući diljem zemlje dokumentirao i intervjuirao domaće umjetnike, dizajnere, glazbene producente, redatelje s kojima se susreo. Ti intervjui postali su temelj za njegov prvi dokumentarni film.

Premijerno u Vinkovcima bit će prikazan i novi rad autora Darka Puharića po scenariju Aleksandra Durmana 'Prapovijesna noć Venere i Marsa' (2018.), dokumentarno-igrani film koji prikazuje najstariji točno određen datum iz prapovijesti Vučedolske kulture isčitan s keramičke posude pronađene na lokalitetu Vučedol. Film je prikazan i nagrađen na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Regionalna selekcija 13. festivala dokumentarnog rock filma (DORF), predstavit će od 19. do 24. kolovoza ukupno šest novih glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, dok će u programu 'Tajna povijest rocka' biti prikazano ukupno šest filmova, iz Hrvatske, Slovenije, SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana.

Među ostalima, u programu je najnoviji film scenarista i redatelja Mladena Matičevića 'Nebeska tema' o Vladi Divljanu, glazbeni dokumentarac s elementima igranog filma, kao i prvi redateljski uradak montažera Vladimira Gojuna 'Times of great depression', koji predstavlja glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe na vole.

U regionalnoj selekciji našao se i film Tine Šimurine 'Putnici' o Margareti Vidmar i Draženu Pavaliću koji su '80-ih su godina bili dio zagrebačke punk scene, a danas surađuju na umjetničkom projektu 'Putnici'. Hrvatsku premijeru na DORF-u imat će slovenski kratkometražni film 'Band vs. Brand' redateljica Hanne Szentpeteri i Simone Jerala o menadžericama alternativnih sastava.

U Vinkovcima će se također prikazati i film "Električni orgazam za ljude budućnosti" Marije Vukić, u kojem autorica otkriva zanimljive i manje poznate detalje koji su činili 39 godina dugu i uspješnu karijeru grupe Električni orgazam.

Igor Čoko predstavit će se u Vinkovcima ekskluzivnom premijerom kratkometražnog filma radnog naslova 'Rock’n’roll u Okružnom zatvoru' o nastupu sastava Repetitor u beogradskom Okružnom zatvoru. Autor će u Galeriji Slavka Kopača predstaviti i fotografije nastale u istom zatvoru, a izložba će biti otvorena tijekom trajanja festivala.

U programu su i naslovi 'Boom! A Film about the Sonics' američkog autora Jordana Albertsena, 'Carmine Street Guitars' kanadskog redatelja Rona Manna, 'Krugovi u kvadratima' britanskog autora Adama Bella, 'Almaty ragtime. BOOMERANG' Arsena Bayanova iz Kazahstana, te domaći naslov 'Bure Bareta' o Goranu Baretu, autorskog trojca Roberta Bubala, Marija Vukadina i Renata Tonkovića, koji će na festivalu imati hrvatsku premijeru.

Bit će organizirana i dvodnevna filmska radionica 'Osnove filma', koju će 19. i 20. kolovoza u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci voditi redatelj i montažer Darko Bušnja. U Vinkovcima će, kao voditelj i autor glazbeno-filmskog kviza, gostovati i Mario Kovač, redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist i strastveni pub kvizaš.