FILMSKI TJEDAN

Odlični dokumentarci u kinu Kinoteka

28.05.2019 u 23:08

Bionic
Reading

Filmom 'Bergman: jedna godina, jedan život, 'zagrebačko kino Kinoteka u utorak je počelo s programom odabranih nagrađivanih dokumentaraca iz distribucije Restart Labela, među kojima su još 'Bez naslova' i 'Okus cementa' te 'Joseph Pulitzer: glas naroda'

'Bergman: jedna godina, jedan život,' je 2018. osvojio nagradu Europske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma, a snimljen je u povodu obilježavanja 100 godina rođenja velikog režisera.

Kao polazišnu točku za svoj film redateljica Jane Magnusson uzela je 1957., iznimno plodnu godinu u Bergmanovom filmskom i privatnom životu. Tada je navršio 39 godina i kao već etablirana figura svjetske kinematografije, objavio svoja dva remek-djela, 'Sedmi pečat' i 'Divlje jagode'. Napisao je i snimio 'Na pragu života', režirao dva hvaljena kazališna komada, radio na radiju i televiziji, a prolazio je i kroz brojne drame u intimnom životu.

Kinoteka u srijedu donosi film 'Bez naslova', posljednji uradak austrijskog dokumentarista Michaela Glawoggera (Megagradovi, Smrt radnika, Slava kurvi).

'Najljepši film koji mogu zamisliti je onaj koji nikada ne završava', riječi su kojima autora gledatelje uvodi u film bez naslova i teme, kojega je snimao po najzabačenijim zakutcima svijeta.Tijekom putovanja kroz desetak zemalja snimljeno je stotine sati materijala za tu 'poetsku posvetu čovječanstvu'. Nakon iznenadne smrti Glawoggera u travnju 2014. film je završila njegova dugogodišnja suradnica, montažerka Monika Willi.

U četvrtak je na programu dokumentarna biografija ikone američkog novinarstva Josepha Pulitzera koji je o lažnim vijestima govorio prije više od stotinu godina. Borio se protiv opasnosti koju bi zatiranje novinarstva nanijela demokraciji mnogo prije aktualnih prijetnji slobodi tiska, a trajno je zapamćen po nagradi koja nosi njegovo ime.

'Okus cementa', čija će se projekcija održati u petak, posljednji je film programa. Najavljuje se kao 'izniman filmski esej' o građevinskim radnicima iz Sirije koji žive između neba i zemlje, u začaranom krugu rušenja i gradnje.