kandidat BiH među 15

Film Jasmile Žbanić 'Quo Vadis, Aida?' u užem izboru za nominacije za Oscara

10.02.2021 u 14:58

Bionic
Reading

Film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, predstavnik Bosne i Hercegovine, prošao je u uži izbor za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog igranog filma.

Od 93 kandidata, film Jasmile Žbanić ušao je među 15 zemalja u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije, čije će nominacije biti objavljene 15. ožujka, a dodjela 25. travnja, izvijestio je u srijedu Sarajevo Film Festival.

"Quo Vadis, Aida?", prvi igrani film o genocidu u Srebrenici, prošle je godine bio gledan unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela ogromnu štetu filmskoj industriji u BiH.

Quo vadis, Aida?, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: Deblokada

"Broj posjetitelja u kinima u 2020. godini je u odnosu na 2019. pao za nevjerojatnih 70 posto, a zarada za 69,47 posto. Film Jasmile Žbanić je i u takvim uvjetima u prošloj godini u kinima u BiH postigao uspjeh kakav nije nijedan drugi bosanskohercegovački film u posljednjih 10 godina", ističe se.

>> 'Quo vadis, Aida?' - priča o srebreničkoj tragediji čiji kraj je nemoguće dočekati bez suza u očima

Film je gledateljima u Hrvatskoj dostupan online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, gdje je prikazivan više od mjesec dana od prosinca prošle godine, a zbog velikog interesa publike iz cijele regije i ovog mjeseca je dostupan na online platformi kina Meeting Point.