NA DRUGOJ LOKACIJI

Evakuirana i spašena Zbirka krapinskog diluvija, najvrjednija zbirka Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 19.03.2021 11:18
  • Objavljeno 19.03.2021 u 11:18
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Najvrjednija zbirka Hrvatskog prirodoslovnog muzeja - Zbirka krapinskog diluvija preseljena je u novouređenu muzejsku čuvaonicu na Novom Petruševcu, a nakon što je zgrada Muzeja teško oštećena u potresima, priopćio je u petak Hrvatski prirodoslovni muzej (HPM)

Tamo će biti, kako navodi HPM, smještena u posebnu prostoriju u skladu s najmodernijim muzejskim standardima koji jamče sigurnost te stabilne i kontrolirane uvjete pohrane čak i najosjetljivijoj građi. Ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović ističe kako je problem adekvatnoga smještaja muzejskih zbirki izazov za sve muzeje, a posebno hrvatske, koji su zbog nedostatka adekvatnog prostora prisiljeni uvelike improvizirati sa smještajem kako bi osigurali tek elementarne uvjete.

Stoga smo, ističe, ponosni da je ova naša Zbirka pohranjena u novu po svjetskim standardima opremljenu i ujedno najveću specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Republici Hrvatskoj. 

Preseljenje građe dio je projekta rekonstrukcije i obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja za koji je krajem prošle godine sklopljen ugovor vrijedan više od 69 milijuna kuna što ga čini trenutno najvećim projektom u kulturi u Hrvatskoj - veći prostori, suvremena oprema, akreditirani laboratoriji, suvenirnica i muzejski caffe samo su neki od brojnih sadržaja novog prirodoslovnog muzeja.

Palača Amadeo na Gornjem Gradu u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej teško je oštećena u lanjskim potresima pa su uvjeti čuvanja postali neadekvatni za pohranu iznimno vrijedne i bogate prirodoslovne i kulturne baštine.   

U tijeku je završna faza evakuacije građe na novu lokaciju dok zgrada kreće u rekonstrukciju financiranu sredstvima Europske unije i Grada Zagreba.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!