VODA 2021

U Galeriji Arheološkog muzeja otvorena izložba fotografija posvećena supstanci od životne važnosti

19.03.2021 u 00:59

Bionic
Reading

Izložba 'VODA 2021', otvorena u četvrtak navečer u Galeriji Arheološkoga muzeja u Zagrebu, predstavlja 33 fotografa s ukupno 40 djela koja prikazuje vodu u njezinu tekućem i čvrstom stanju u obje tehnike - crnobijelo i u boji

Suorganizatori izložbe su Sekcija za fotografiju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), Rotary klub Zagreb Medvedgrad i Arheološki muzej u Zagrebu.

Podsjeća se kako već devetu godinu zaredom članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a fotografijom prikazuju nova viđenja vode, supstance od životne važnosti u crnobijeloj i tehnici u boji, na fotografijama su rijeke, jezera i more, a na nekima i živa bića.

'Voda je jedan od osnova postojanja života na Zemlji. Ne samo što čini velik dio našega planeta i našega bića, te što bez nje fizički ne možemo preživjeti, VODA je naša radost i tuga, inspiracija i motivacija, tj. naša prošlost, sadašnjost i budućnost', istaknuo je u ime organizatora poznati fotograf Luka Mjeda.

Inicijator i pokrovitelj izložbe je Rotary klub Zagreb Medvedgrad koji tradicionalno na radovima s izložbi posvećenih vodi temelji godišnji kalendar 'Voda', a sva sredstva prikupljena od donacija za kalendare ulaže u projekte koji se svode pod zajednički nazivnik 'Zdrava voda za sve'.

  • +5
U Galeriji Arheološkog muzeja izložba fotografija 'VODA 2021' Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Autori izloženih fotografija su - Živko Bačić, Janko Belaj, Marko Čolić, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Robert Gojević, Denis Gržetić, Maja Hrnjak, Nino Željko Jelenski, Lorna Kijurko, Damir Klaić, Iva Lulić, Anto Magzan, Mario Majcan, Tomislav Marić, Roman Martin, Miro Martinić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Zoran Osrečak, Zaneto Paulin, Slavka Pavić, Romulić&Stojčić, Petar Sabol, Hrvoje Serdar, Walter Sirotić, Maja Strgar Kurečić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Siniša Uštulica i Vladimir Vučinović

Izložba će se moći razgledati do 3. travnja, a priređena je u povodu Svjetskoga dana voda koji su Ujedinjeni narodi pokrenuli 1993. i od tada se svake godine obilježava 22. ožujka.

U središtu obilježavanja je uvijek neka druga tema, a ove godine je to vrednovanje voda.