muzej suvremene umjetnosti

Izložba i predavanje u MSU: Paul Gravett o percepciji stripa

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 10.03.2021 10:22
  • Objavljeno 10.03.2021 u 10:22
Muzej suvremene umjetnosti, Paul Gravett

Muzej suvremene umjetnosti, Paul Gravett

Izvor: Pixsell/Profimedia / Autor: S. Midžor/Pix; Pako Mera / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uz izložbu "Nastavit će se ... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj" u četvrtak, 11. ožujka, istaknuti pisac, kustos, kritičar i predavač specijaliziran za međunarodni strip Paul Gravett, održat će predavanje na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti.

U širokom osvrtu, Paul Gravett razmatra promjenjivu percepciju stripa te njegovu ulogu i poziciju u kontekstu povijesti umjetnosti, bilo da je riječ o hibridnim i progresivnim primjerima stripa ili o davnim ilustracijama koje datiraju među prve slikarske primjere u povijesti čovječanstva, najavljeno je iz MSU-a.

Također, istražuje pitanja definicija, kanona i praksi koja se javljaju kao posljedica prihvaćanja i prezentiranja “devete umjetnosti” unutar muzejsko-galerijskih institucija.

Paul Gravett

Paul Gravett

Izvor: Profimedia / Autor: Pako Mera / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gravett je suosnivač časopisa “Escape” i “Comica” festivala, autor knjiga “Sixty Years of Japanese Comics” (2004), “Graphic Novels: Stories To Change Your Life” (2005), “Great British Comics” (2006), “Incredibly Strange Comics” (2008), “Comics Art” (2013), “Mangasia: The Definitive Guide to Asian Comics” (2017) i “Posy Simmonds” (2019).

Urednik je knjige “1001 Comics You Must Read Before You Die” (2011). Kustos je retrospektiva Charlesa Schulza, Jacka Kirbya, Tove Janssona i Posyja Simmondsa te kustos suradnik izložbe “Comics Unmasked: Art and Anarchy in the UK” za The British Library.

Godine 2017. bio je kustos izložbe “Mangasia: Wonderlands of Asian Comics”, kojeg The Barbican Centre izlaže diljem svijeta.

Predavanje će održati na engleskom jeziku, a moći će mu se i postavljati pitanja.

Izložba “Nastavit će se …Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, otvorena do 14. ožujka, sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima.

U koncepciji Irene Jukić Pranjić, Ivane Kancir i Jasne Jakšić, prati se promjena percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture.

Predstavljeni su radovi pedesetak autora u devet tematskih cjelina – Strip junaci i junakinje, Strip i karikatura, Strip i film, Strip i animacija, Medijacija stripom, Strip za djecu i mlade, Strip i izdavaštvo, Estetika stripa u javnom prostoru, Muzealizacija stripa.

Izložba ne promatra strip samo kao vizualnu, već i kao društvenu činjenicu, ponajprije u kontekstu nekomercijalnog, autorskog stripa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!