otvaranje 19. ožujka

Izložba u zagrebačkom Etnografskom muzeju: Pisanice – splet hrvatskih i ruskih tradicija

18.03.2021 u 14:51

Bionic
Reading

Ususret Uskrsu, u petak, 19. ožujka, otvara se izložba "Pisanice – splet hrvatskih i ruskih tradicija“ u zagrebačkom Etnografskom muzeju, koja će temu predstaviti kroz različite tehnike, ornamente i njihove interpretacije.

Ostvarena u suradnji Etnografskog muzeja s Koordinacijom udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) i Kulturnom udrugom 'Sveti Martin' Dubrava, izložba predstavlja tradicijske i suvremene načine ukrašavanja i izrade pisanica dijela Rusije te crvene Moslavine, gdje prevladava crvena boja u ženskoj narodnoj nošnji, a koje su izradili članovi udruga.

KURS ujedinjuje rad udruga i omogućava podršku integraciji pripadnika ruske manjine u šire društvo s ciljem očuvanja vlastitog identiteta, kulture i tradicije.

Izloženi radovi predstavljaju suvremenu interpretaciju tradicijskih motiva, a najprepoznatljiviji ruski ornamenti su hohloma i gželj.

Predstavit će se pisanice izrađene u tradicijskim tehnikama ukrašavanja i umjetničke radove autorice Sanje Benko, dok izloženi radovi članova udruga objedinjenih u KURS predstavljaju suvremenu interpretaciju tradicijskih motiva i inspiraciju Fabergeovim jajima.

Izložba, kojoj je kustosica Silvia Vrsalović, bit će otvorena do 6. travnja.