od 142 zaprimljenih rukopisa

Dvanaest rukopisa u polufinalu V.B.Z.-ove nagrade

16.06.2021 u 15:02

Bionic
Reading

U polufinale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman u 2021. ušlo je dvanaest rukopisa polufinalista od 142 zaprimljena rukopisa

Polufinaliste je odabrao žiri u kojemu su Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić.

Kako ističu iz V.B.Z.-a, ovo je u 17 godina trajanja ove nagrade, najveći broj prijava pristiglih na natječaj za najbolji roman. "Možda je pandemija natjerala ljude da izvade nedovršene rukopise iz ladica i napokon ih dovedu do kraja", dodaje se u priopćenju.

U polufinale su ušli romani prijavljeni pod naslovima 'Huk ptičice', 'Suicid', 'Hollywood In', 'Otvorena vrata', 'Mrtvi kut', 'Karta u jednom smjeru', 'Da vrag zna gdje će slomiti nogu', 'I ako predugo gledaš u ruševine', 'Na tom Zvrku, jedan krug', 'Vražja trobojnica', 'Djeca bijesa' i 'Jedno proljeće'. Jednome od njih pripast će novčana nagrada od sto tisuća kuna bruto, pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2020. godine dobili su Josip Mlakić za roman 'Živi i mrtvi', Marinko Koščec za 'Wonderland' i Jelena Marković za 'Escajg za teletinu', Davor Špišić za 'Koljivo', Nura Bazdulj Hubijar za 'Kad je bio juli' te Hrvoje Šalković za 'Pravi se da ovo nisi vidio'.

U tom su razdoblju nagrađeni i Svjetlana Gjoni za 'Nula nemo', Predrag Crnković za 'Beograd za pokojnike', Dragan Pavelić za 'Proljeće u Karolinentalu', Aleksandar Novaković, za roman 'Vođa', Ankica Tomić za 'Naročito ljeti' i Ivica Prtenjača za roman 'Brdo'.

Marina Vujčić nagradu je dobila za roman 'Susjed', Lada Vukić za roman "Specijalna potreba" i Ivica Ivanišević za roman 'Knjiga žalbe', Marina Šur Puhlovski za roman 'Divljakuša', Olja Knežević za roman 'Katarina, Velika i Mala' te Žarko Jovanovski za roman 'Pizzeria Europa'.