u galeriji kula

David Maljković prvi put izlaže u Splitu

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 19.07.2021 13:31
  • Objavljeno 19.07.2021 u 13:31
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

U splitskoj Galeriji Kula u četvrtak, 22. srpnja otvara se izložba Davida Maljkovića.

Riječ je o prvoj Maljkovićevoj izložbi u Splitu, a kako u popratnom tekstu ističe Dalibor Prančević, umjetnik na ovoj izložbi "sekundarne pojave u tvorbi izložbenog 'sadržaja'", slike i postolja, "aktivira kao temelj uspostave različitog tipa izložbenih relacija".

"Postolja se ponašaju kao doslovne i metaforičke platforme na kojima se (ili oko kojih se) objektiviziraju motivi ili u širem smislu shvaćene slike. Naime, ti motivi (slike) poprimaju svoje drugotno bivanje i postaju objekti čiji sadržaj pozicioniraju upravo postolja te njime moderiraju baš kao i u njihovim međusobnim odnosima", kaže Prančević.

David Maljković rođen je 1973. godine u Rijeci, a živi i radi u Zagrebu. Njegove recentnije samostalne izložbe uključuju The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču.

Izlagao je na 11. Gwangju bijenalu, 56. Venecijanskom bijenalu, 29. Bijenalu u Sao Paolu, 11. i 9. Istanbulskom bijenalu i dr., a radovi su mu dio kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalim Centra G. Pompidou u Parizu, MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Tate kolekcije u Londonu.

Izložba će ostati otvorena do 1. listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!