UDRUGA 'BOLIME'

Čajanka o mentalnom zdravlju u zagrebačkom Botaničaru

11.10.2017 u 11:16

Bionic
Reading

Nezavisna umjetnička inicijativa za podršku mentalnom zdravlju mladih BoliMe, prepoznatljiva po kampanji 'Kad te boli moraš reći', 13. listopada u zagrebačkom Botaničaru predstavlja svoje trogodišnje djelovanje

'Nismo psiholozi, nismo psihijatri, mi smo Marina Vitković, Adrian Pezdirc, Draga Komparak i Judita Gamulin – profesorica filozofije, akademski glumac, dizajnerica, filmska redateljica. Krenuli smo iz osobnih razloga, ali uviđajući potrebu i manjak sadržaja vezanog uz podršku mentalnom zdravlju mladih', kažu iz udruge BoliMe, koja je nastala 2014.

'Kroz tri godine, iskrenom željom, srcem i sjećanjem, kroz edukativno i umjetničko djelovanje pokušavamo mentalno zdravlje staviti u javni prostor i potaknuti dijalog. Vjerujemo da je dužnost svakog od nas jednako vrednovati fizičko i mentalno zdravlje', poručuju članovi udruge prepoznatljive po kampanji 'Kad te boli moraš reći', u kojoj su sudjelovali, među ostalima, Zoran Šprajc, Tihana Lazović, Iva Šulentić i Marijo Možnik.

Druženje u Botaničaru 13. listopada počinje u 17 sati, a zamišljeno je, kažu organizatori, 'kao ležeran i moderiran razgovor stručnjaka različitih profila na temu mentalnog zdravlja'.

'Naša je najveća želja povezati međusobno stručnjake iz polja mentalnog zdravlja u širu platformu koja sustavno promovira, destigmatizira i poboljšava mentalno zdravlje mladih', poručuju iz BoliMe.

Među dosadašnjim projektima udruge je postavljanje plakata o tome kako brinuti o mentalnom zdravlju u javni gradski prijevoz povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada te 'Osjećam. – mentalna higijena i emocionalna pismenost mladih', koju BoliMe pokreće sa zagrebačkom Prvom gimnazijom uz podršku Grada Zagreba i stručnu potporu Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Mentalno zdravlje u sklopu 'Osjećam', čiji video potpisuje Judita Gamulin, predstavit će se zagrebačkim srednjoškolcima u radioničkom vršnjačkom dijalogu i učenju, uz podršku studenata edukatora u povezujućem prostoru škole u koji se postavlja interaktivna video instalacija dizajnerice Drage Komparak, kojom se prenosi poruka osjećanja kao univerzalnog ljudskog iskustva. 

Originalnu instalaciju može se vidjeti na 52.Zagrebačkom salonu u Muzeju Mimara u čijoj je selekciji do 28.listopada.