KAD TE BOLI, MORAŠ REĆI

U sklopu Svjetskog dana mentalnog zdravlja predstavljena kampanja Osjećam

10.10.2017 u 14:46

Bionic
Reading

S ciljem osvještavanja javnosti o važnosti mentalnog zdravlja, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada, udruga BoliMe pokrenula je hvalevrijednu kampanju Osjećam, koju su podržale i brojne javne osobe kao što su Zoran Šprajc, Tihana Lazović, Iva Šulentić, Marijo Možnik i brojni drugi

Uz stručnu podršku Službe za mentalno zdravlje iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, udruga BoliMe projekt 'Osjećam - mentalna higijena i emotivno opismenjavanje mladih' odlučila je uključiti u zagrebačke srednje škole, s ciljem edukacije mladih o mentalnom zdravlju, što je prema dr. Mirjani Orban, voditeljici Službe za mentalno zdravlje, potrebno od najranije dobi djeteta.

Osim plakata '10 načina na koje se brinuti o mentalnom zdravlju' i 'Odnosi su važni', koji su izvješeni u javnom gradskom prijevozu, te postavljene instalacije 'Tiha introspekcija', s ciljem emotivnog opismenjavanja mladih, premijerno je predstavljen promotivni video koji mladima šalje važnu poruku - kad te boli, moraš reći.

'Ako se zrelost određenog društva mjeri po brizi za djecu i mlade, na sjecištu obrazovnih promjena, važno je zagovarati to da se mlade ljude prvenstveno i prvo nauči kako biti dobro da bi tek bili dobri u nečemu', ističu osnivači udruge, profesorica filozofije Marina Vitković i glumac Adrian Pezdirc.

Prošle godine je zabilježeno 36 samoubojstava djece koja su mogla biti spriječena da je okolina, koja najčešće uključuje roditelje, nastavnike i prijatelje, znala prepoznati znakove depresije ili boli s kojima su se susrela djeca. Iz udruge BoliMe napominju kako su djeca danas češće izložena velikim očekivanjima u školi, što na njih nerijetko djeluje stresno, posebno ako u obzir uzmemo tinejdžere koji su u ranjivoj dobi.