KNJIGA ENGLESKOG ROCK KRITIČARA

'Bowie i njegovo doba': Priča o umjetniku koji je nepovratno promijenio kulturni krajolik 20. stoljeća

09.04.2018 u 08:45

Bionic
Reading

Deset mjeseci nakon smrti Davida Bowieja početkom 2016. godine rock kritičar Paul Morley, autor više knjiga, među kojima su one o Joy Divisionu i Grace Jones, napisao je knjigu o glazbenoj zvijezdi čija je iznenadna smrt potresla cijeli svijet. U Hrvatskoj ju je izdala nakladnička kuća Vuković & Runjić

Uzbudljiva biografija uglednog pisca, autora te voditelja televizijskih i radijskih emisija počinje Bowiejevom smrću. Točnije, njegovim opisom 10. siječnja prije dvije godine, kad su mnogi zvali i tražili od njega da kaže nešto pametno o prerano umrlom umjetniku. Priča Paula Morleyja o Bowieju krajnje je osobna, a počeo ju je pisati u sklopu izložbe 'David Bowie je...' u muzeju Victoria i Albert u Londonu 2012. godine, do kada je bilo napisano već 37 biografija o umjetniku koji je oblikovao 20. stoljeće.

'Bowie i njegovo doba' opisuje umjetnika rođenog u nesređenoj obitelji, u koju su njegovi otac i majka ušli nakon niza propalih veza te obilježenom psihičkim bolestima. I tu još jednom čitamo kako je Bowie imao starijeg brata shizofreničara Terryja (koji je za njega bio konstantni izvor straha i tjeskobe), polusestru koju je povremeno viđao te još jednu koju uopće nije viđao, o tome kako je u Bromleyju otkrivao prve ploče, o prvom pojavljivanju na televiziji, druženju s Marcom Bolanom, selidbi u Berlin...

Knjiga 'Bowie i njegovo doba', koju je objavila nakladnička kuća Vuković & Runjić, a preveo ju je Saša Stančin, priča je o iznimnom umjetniku neponovljive osobnosti, koja je obilježila jedno od najživljih razdoblja rock kulture. Voljeli najvećeg rock kameleona ili ne, njegov je doprinos modernoj umjetnosti, posebice glazbi, nemjerljiv, a njegov utjecaj u godinama koje dolaze bit će još veći.

'Čovjek bi se ponadao kako je svijet dovoljno evoluirao da naprednije škole uvedu predmet pod nazivom David Bowie. Predmet koji bi učenicima pomogao objasniti koliko se svijet izmijenio od pedesetih godina prošlog do drugog desetljeća ovog stoljeća, tako što bi se bavio njegovim iznimnim, jedinstvenim životom, analizirao koliko se izmijenio on sam, kao izvođač, kao čovjek. Odraz je šezdeset godina promjena u svijetu, od kojih je mnoge potaknula baš popularna kultura koju je volio kako to samo opsesivni obožavatelj može, da bi mu potom postala život. Pretvorio se u svojevrsni glazbeni indeks cijele povijesti popularne kulture.' - Paul Morley.

Paul Morley piše o glazbi, umjetnosti i popularnoj kulturi od 1970-ih. Jedan je od osnivača glazbenog kolektiva Art of Noise i član Royal Academy of Music. Autor je knjiga 'Ask: The Chatter of Pop', 'Words and Music: A History of Pop in the Shape of a City', 'Piece by Piece: Writing About Joy Division 1977–2007', 'Earthbound', 'The North' te 'Nothing'.

  • +19
Ikona stila David Bowie Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia