PRIČA S BALKANA

Beogradska spisateljica najmlađa dobitnica Orange Prizea

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 09.06.2011 11:59
  • Objavljeno 09.06.2011 u 11:13
Tea Obreht

Tea Obreht

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Tea Obreht mlada američka spisateljica rodom iz Beograda, dobitnica je Orange Prizea, čime je postala najmlađa laureatkinja te nagrade dosad

Dvadesetpetogodišnja Tea Obreht nagrađena je za svoj roman prvijenac 'The Tiger's Wife'. Roman donosi priču o mladoj liječnici Nataliji Stefanović suočenoj s viješću o misterioznoj smrti djeda. U romanu se isprepliću brojne urbane i ruralne legende, priče o raspadu Jugoslavije, ratnim strahotama, ali bez konkretnog definiranja gradova.

Tea Obreht dio djetinjstva provela je na Cipru gdje se njezina obitelj preselila nakon 1992. Nakon toga preselila se u Kairo, a od 1997. živi u SAD-u.

Da bi njezino debitantsko djelo moglo postati uspješno, nagovijestile su pozitivne kritike američkih književnih kritičara te uvrštavanje na listu autora koji obećavaju magazina The New York Timesa.

U finalu nagrade Orange bile su i autorice Emma Donoghue ('Room'), Aminatta Forna ('The Memory Of Love'), Emma Henderson ('Grace Williams Says It Loud'), Nicole Krauss ('Great House') i Kathleen Winter ('Annabel').

Nagrada Orange za fikciju dodjeljuje se autoricama koje pišu na engleskom jeziku. Sastoji se od novčane nagrade u iznosu od 30.000 funti i statue Bessie.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!