PIONIRSKI PROJEKT

Bednjančeva 'Durica' u Žar ptici i na pametnim telefonima

03.11.2016 u 16:30

Bionic
Reading

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica kao sljedeću premijeru najavljuje u subotu 12. studenoga predstavu 'Durica – Male ljubavi' koju po legendarnoj prgavoj junakinji Ivice Bednjanca postavlja Renata Carola Gatica, a predstava je dio jedinstvenog multimedijalnog projekta koji je najavljen u četvrtak u Zagrebu kao prvi takav u Hrvatskoj, a možda i u svijetu

Osim što praizvedbom predstave najpoznatijeg hrvatskog strip-crtača prvi put na kazališnu scenu izlazi hrvatski dječji strip, ona je i dio multimedijalnog projekta 'Durica – iz stripa na scenu i na vaš smartphone', koji spaja književnost, kazalište i mobilne aplikacije, kazao je ravnatelj Žar ptice Drago Utješanović na konferenciji za novinare u prostorima Školske knjige u Masarykovoj ulici.

Naime, praizvedbu prati i video igra za mobilne uređaje, čime se prvi put u nas objedinjuju tri značajna medija u odrastanju svakog djeteta: istoimena knjiga, kazališna predstava i videoigra na mobitelu, kazao je.

Nositelj projekta je Žar ptica, a Utješanović je istaknuo kako je sve krenulo od ideje da se strip pretoči na scenu, iz koje se rodila ideja da se interes djece za predstavu privuče postavljanjem kratke igrice na kazališnu web stranicu, a sve to razvilo se u veliki projekt.

'Naša je prva ideja bila da nekakvom jednostavnom igricom učinimo atraktivnijom djeci našu web stranicu. Sada ispada da je to jedna genijalna ideja koju smo smislili u jednome danu, no puno je ljudi na tome dugo radilo i puno se stvari poklopilo da bismo mogli realizirati takav jedan veliki i važan projekt', kazao je Utješanović.

Tim se medijskim objedinjavanjem želi raznolikim pristupom povezati različite sadržaje te 'u konačnici približiti i potaknuti ljubav i interes djece prema kazalištu i knjizi', kazao je, a sama predstava koncipirana je na način da gledatelj ima dojam kao da lista strip: 'I scenografija je tako postavljena, i kostimi su preuzeti iz stripa i naša je ideja bila da se pred publikom na sceni 'lista strip' a likovi iskaču iz stripa i vraćaju se u njega', pojasnio je Utješanović.

Durica je nastala po stvarnome liku

Knjiga stripova 'Durica – Male ljubavi' Ivice Bednjanca dio je obavezne školske lektire. Mladi ljubitelji stripa dogodovštine Durice prate u časopisu 'Smib' nakladnika Školske knjige, u kojem je prisutna već 30 godina.

Urednica Smiba Snježana Marić kazala je da je prva 'Durica' izašla u Smibu 1986., kada je tadašnji urednik Zvonimir Balog pozvao Bednjanca i rekao mu da 'smisli neki strip i za Smib, kad je već smislio za Modru Lastu'.

'Ivica je došao s vrlo zanimljivim scenarijem u kojemu je već tada glavni lik bila Durica, iako je prava istina da nije imala takav naslov - naslov je smislio upravo Balog', napomenula je. Knjiga u stripu objavljena je 2003. kao odabir 15-godišnjeg izlaženja stripova o Durici, i ušla je u obaveznu školsku lektiru.

'Durica' je također jedan od rijetkih likova kod Bednjanca nastao prema stvarnoj osobi, Ivičinoj kćerci Andrei, koja se jako često kad je bila mala znala 'duriti i tvrdoglaviti', otkrila je nadalje Marić, te najavila nastavak približavanja Bednjančevih 'aktualnih i svevremenskih' likova suvremenim čitateljima u reizdanjima starih stripova: u planu je nova knjiga stripova iz 80-ih godina prošloga stoljeća, koja će sadržavati one koji nisu objavljeni u prethodnoj strip-knjizi.

Pionirski projekt

Izvršni producent video igre 'Durica' Veljko Kukulj istaknuo je kako igrica ima 'premijeru' istoga dana kad je i premijera predstave, a namijenjena je za istu publiku kao i sama predstava.

Igra je zamišljena tako da se djeci ponudi određeni 'didaktički moment', tako da kroz to što se igraju nesvjesno usvajaju sadržaje, a isti sadržaj iz stripa provlači se kroz predstavu i kroz igru, kazao je.

Jedna od specifičnosti igre je to što su u nju ukomponirani snimljeni izrazi glumaca u raznim situacijama, njihova mimika lica, a riječ je o pionirskome projektu, napomenuo je Kukulj, istaknuvši kako to nije komercijalni projekt već će se igra moći besplatno skinuti s aplikacijama na pametnim telefonima kao što je Trg-play; nije potrebno za nju kupiti kartu za predstavu, niti knjigu ili Smib.

'Igra je forma pismenosti, ona je puno više od korica papira i sadržaja između. Mislim da smo s tim projektom u globalnom trendu s time što igre jesu i čemu služe, jer u globalnoj se raspravi oko toga sve više iskristalizirava da igre donose element interaktivnosti, što niti jedan drugi umjetnički medij izražavanja sam po sebi nema – da onaj tko sudjeluje u igri i učestvuje u njoj', poručio je.

Predstava o drugačijoj djeci

Ivica Bednjanec
(1934.-2011.) najpoznatiji je hrvatski crtač stripa, koji je u svojem bogatom stvaralačkom radu nacrtao više od 2000 tabli stripa te napisao više od tisuću scenarija. Osim Durice, njegovi poznati strip junaci su Lastan, Genije, Nježni, Jasna i Nina iz časopisa za osnovnoškolce 'Modra lasta'; te Barun Trenk, Kiko i Iverka, junaci serije 'Hrvatski povijesni strip'.

Prvo kazališno uprizorenje njegova stripa o Durici najavila je redateljica Gatica, koja je istaknula kako joj je u radu na predstavi puno pomoglo to što je, kao Argentinka, odrasla u zemlji u kojoj se ne čita Smib pa nije osjećala nikakve ni generacijske ni emotivne pritiske i priči je pristupila potpuno 'iz početka'.

'Duricu sam prvi put čitala prije godinu dana kad smo krenuli s tim projektom, kao malo dijete koje prvi put čita strip. Riječ je o jednom jako suvremenom i jako dramskom tekstu, pravoj klasici, pa autorski tim nije imao nikakvu potrebu osuvremenjivati ni tekst ni likove, ništa dodavati ili pokušati napraviti našu verziju Durice, jer 'Durica je to što je'', kazala je Gatica.

'No Durica je po svojem temperamentu prava latinoamerikanka; ona se ne brine za političku korektnost već samo 'piči po svome', prvo nešto kaže pa tek onda razmišlja o tome što je rekla. Durica, to sam bila i ja i stoga jako emocionalno proživljavam taj proces', napomenula je.

Upravo zbog toga bilo joj je bitno da postoji jasan razlog zašto se predstava uopće postavlja te ga prenijeti predstavom i njezinim likovima. 'Pokazati da postoje djeca koja su drugačija, koja su teška, a da biti pravi prijatelj znači biti uz drugoga i onda kada se on ne ponaša onako kako bismo htjeli; poručiti da tu djecu ne treba ostavljati samu i po strani, izoliranu', napomenula je redateljica, koja je također otkrila da se u predstavi pojavljuje i Lastan, 'koji pomaže Durici da ispriča svoju priču'.

Kazališnu priču prema stripu je kreirala dramaturginja Dunja Fajdić, pa će tako na sceni Žar ptice prvi put oživjeti priča o Durici, Bibiju i Leli, 'o velikom prijateljstvu malih ljudi' koji su upravo krenuli u prvi razred, gdje će Durica shvatiti kako nema čarobnih naočala za rješavanje zadataka iz matematike, kako ne može uvijek sve biti po njenom i kako durenjem može izgubiti prijatelje.

Predstava je namijenjena djeci od pet godina starosti nadalje, a u njoj igraju Dunja Fajdić, Petar Atanasoski, Karolina Horvat/Paola Salvica, Dean Krivačić/Zoran Pribičević, Ana Marija Vrdoljak/Vesna Ravenšćak Lozić i Gorana Marin/Paola Slavica.

Scenu i kostime potpisuje Patricio Alejandro Aguero, skladatelj je Nikša Marinović, koreograf Damian Cortes, a oblikovatelj svjetla Goran Jurković.