STRUČNJACI TVRDE

Autor najstarije kopije 'Mona Lise' je Da Vincijev ljubavnik

01.03.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Replika 'Mona Lise' nedavno pronađena u madridskom Pradu djelo je Da Vincijeva navodna ljubavnika Salaìja, tvrde stručnjaci

Slika za koju se vjeruje da je jedna od najranijih kopija Da Vincijeve 'Mona Lise' zapravo je djelo njegova asistenta i navodnog ljubavnika Salaìja, smatraju stručnjaci.

Salaì čiji nadimak znači 'mali Satan' Da Vincijevu studiju pridružio se 1490. u dobi od samo deset godina, a s majstorom je radio sve do njegove smrti.

Giorgio Vasari povjesničar čiji zapisi datiraju iz sredine 16. stoljeća Salaija opisuje kao ljupkog i vrlo lijepog mladića, kovrčave kose kojim je Da Vinci bio oduševljen. Iako ga je smatrao kradljivcem i odmetnikom uvijek raspoloženim za nepodopštine, bio je fasciniran Salaìevim umjetničkim talentom.

Dugo se vremena vjerovalo kako su Salaì pravog imena Gian Giacomo Caprotti i Leonardo bili ljubavnici, iako zato nema čvrstih dokaza.

Identitet autora navodno najstarije kopije 'Mona Lise' još nije potvrđen, ali sve veći broj stručnjaka vjeruje da je riječ upravo o djelu Da Vincijeva miljenika.

Restauratori i povjesničari umjetnici koji intenzivno proučavaju repliku pronađenu u Pradu zasad su kao autore eliminirali Boltraffia, Marca d’Oggiona i Ambrogia de Predisa budući da su oni razvili jedinstvene i prepoznatljive stilove.

Isključili su i španjolske sljedbenike Da Vincija, Fernanda Yáñeza i Fernanda de Llanosa.

Osim Salaìa, kao mogućeg autora slike vide Francesca Melzija, učenika koji se Da Vinciju pridružio oko 1507. godine.

Gian Giacomo Caprotti – Salaì djelovao je pod umjetničkim imenom Andrea Salai. Autor je obnažene verzije 'Mona Lise' pod nazivom 'Mona Vanna'. Salaì je umro 1524. od rana zadobivenih u dvoboju te je pokopan u Milanu.