MAGAZIN ARCHDAILY

Arena i crkva u Travnom u izboru za građevinu svijeta

03.02.2011 u 19:26

Bionic
Reading

Projekt Crkve svetog Luke evanđelista u naselju Travno u Novom Zagrebu uvršten je u finalni izbor pet najljepših vjerskih građevina svijeta na natječaju Building of the Year 2010. priznatog časopisa Archdaily

Natječaj Building of the Year 2010. u organizaciji časopisa Archdaily i ove godine privukao je brojne etablirane arhitekte poznatih svjetskih studija. Nakon dva tjedna i više od 15.000 nominiranih projekata odabrani su finalisti u 14 kategorija. Upravo je zanimljivost ovog arhitektonskog natječaja žiri koji čine posjetitelji portala Archdaily i o svojim favoritima glasuju putem interneta. Na isti način bit će odabrani i pobjednici za koje se može glasati do 13. veljače.

U finale izbora odabrano je ukupno sedamdeset projekata, među kojima dva hrvatska, Crkva svetog Luke evanđelista u naselju Travno, arhitekta Romana Vukoje i Roberta Križnjaka i zagrebačka Arena studija UPI 2M.

Crkva svetog Luke evanđelista u Travnom

Prema riječima arhitekta Roberta Križnjaka, njihov projekt je zamijećen na Svjetskom sajmu arhitekture, održanom u studenom prošle godine. 'Arhitekti iz vodećeg svjetskog časopisa arhitekture, Archdaily, tražili su da im pošaljemo informacije i slike projekta i tako nas nominirali', kazao je Križnjak. Isti je slučaj bio i sa zagrebačkom Arenom.

Unatoč relativno malo pažnje koju dobiva od domaćih medija, svjetski interes za Crkvu svetog Luke evanđelista nije izostao. Komponirana je od dva osnovna volumena, od kojih dominantni sadržava glavnu crkvenu dvoranu, a drugi je objekt župnog dvora, sa zapadne strane. Povezani su otvorenim platoom, a na etaži suterena smješteni su servisni i pomoćni prostori crkve s dvoranama za projekciju filmova, održavanje seminara i predavanja. Kod projektiranja arhitekti su pazili da se crkva urbanistički uklopi u matricu naselja Travno te je svojevrsni početak odnosno kraj velike zelene plohe naselja. U finale je odabrana uz 23 ostala sakralna projekta.

Iako joj po pitanju financiranja ne cvjetaju ruže, zagrebačka Arena, inače dobitnica brojnih priznanja struke, zapela je za oko i stručnjacima časopisa Archdaily. Izradu kompletne projektne dokumentacije potpisuju Alan Leo Pleština, Berislav Medić, Nenad Borgudan i Tamara Stančić Brčić iz ureda UPI-2M, a za njenu izgradnju potrošeno je 89 milijuna eura.

Zagrebačka Arena

Osnovni oblikovni element dvorane koja se prostire na površini od 90.340 četvornih metara su betonske lamele postavljene po obodu dvorane i dugačke do 39 metara. One nose fasadu, preuzimaju dio opterećenja tribina te nose ovješenu krovnu konstrukciju.

U kategoriji industrijske arhitekture nominirana je zanimljiva hidroelektrana Aonni studija Bebin& Sexton smještena u čileanskoj Patagoniji. Oponašajući izgled grebena na morskoj obali, s jedne strane izvire iz zelenila krajolika, dok se s druge strane pruža paralelno uz obalnu liniju.

Danski paviljon Bjarke Ingles Grupe koji je oduševio posjetitelje ovogodišnjeg EXPO-a u Šangaju među finalistima je kategorije kulture. Dizajniran je poput dvostruke spirale s pješačkim i biciklističkim trakama koje vode od prizemlja do vrha visokog 12 metara, propagirajući tako ekologiju kroz vožnju biciklom.

U kategoriji kulture ističe se Andaluzijski muzej sjećanja Alberta Campa Baeze u Grenadi, dok je u široj, publici najzanimljivijoj kategoriji 'kućanstva, u finale uvrštena Gradska kuća studija Elding Oscarson.

Jednostavna uska građevina nalazi se u Landskroni, gradu u južnoj Švedskoj. Ono zbog čega je projekt zanimljiv ovoga je puta njegov okoliš koji čine dvije klasične prizemnice s kojima se spaja te je time osim odstupanja u visini postignut i kontrast boja.

Cijeli popis finalista pogledajte na internetskim stranicama