8. do 13. lipnja

Animafest: Objavljen popis selektiranih filmova za konkurenciju

10.03.2020 u 16:14

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb objavio je u utorak popis kratkometražnih, studentskih i hrvatskih filmova selektiranih za svoje 30. izdanje koje će se održati od 8. do 13. lipnja.

Ove je godine pristigao rekordan broj uradaka iz 85 zemalja, samo za Veliko natjecanje kratkometražnog filma prijavilo se više od 860 filmova, a odabrano je njih 41.

U Natjecanje studentskog filma između više od 900 prijavljenih u konkurenciju je odabran 41 film, a u Natjecanje hrvatskog filma uvršteno je 19 filmova.

Detaljni popisi uvrštenih filmova nalaze se na web stranici festivala.

U selekcijskim komisijama su, uz umjetničkog ravnatelja festivala Daniela Šuljića, sudjelovali Iva Kraljević i Božidar Trkulja pri odabiru filmova za Veliko natjecanje kratkometražnog filma, a Katrin Novaković i Milivoj Popović birali su filmove u kategoriji Natjecanja studentskog filma.

S Animafesta kažu da će uskoro objaviti i rezultate selekcije Velikog natjecanja dugometražnog filma, Natjecanja filmova za djecu, Natjecanja VR animacije te Svjetske Panorame, kao i ostalih programskih cjelina.

Odabrani filmovi tradicionalno će se natjecati, među ostalim, za Grand Prix te nagrade publike u kratkometražnoj i dugometražnoj kategoriji.

Dvojica dobitnika ovogodišnjih Animafestovih nagrada već su poznati - švicarski animator Georges Schwizgebel kojemu će se na otvorenju festivala uručiti Nagrada za životno djelo te kanadski novinar i kritičar, teoretičar animacije Chris Robinson koji će primiti godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma.

Robinson će biti i glavni izlagač na Međunarodnom znanstvenom skupu 'Animafest Scanner VII 2020' koji će se održati od 8. do 10. lipnja.