ZNAČAJNA SREDSTVA

Više od 784.000 eura iz Potprograma MEDIA za potporu hrvatskim korisnicima

  • Autor: E. K./Hina
  • Zadnja izmjena 23.12.2019 16:20
  • Objavljeno 23.12.2019 u 16:20
Animafest Zagreb 2019.

Animafest Zagreb 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatski korisnici Potprograma MEDIA Europske unije zaključili su ovu godinu s ukupnom potporom od 784.638 eura u devet od 14 ponuđenih kategorija, što je drugi dosad ostvaren godišnji iznos, objavio je Desk Kreativne Europe - Ured MEDIA Hrvatske

Producentske tvrtke Antitalent, Nukleus film i Udruga Restart u kategoriji razvoja pojedinačnog projekta osigurale su ukupno 100.000 eura za igrani film, adaptaciju romana 'Črna mati zemla', te za dva kreativna dokumentarca radnih naslova 'Novi imperij' i 'Muzej revolucije'.

Kinorama je stekla potporu od 88.000 eura u okviru poziva za razvoj skupnog projekta - za razvoj triju igranih filmova (Četvrti kralj, Tragovi i Zečji nasip), te u kategoriji poticaja novim talentima kratkometražnog filma 'Sfera'.

Animafest Zagreb i Zagreb Film Festival ponovno su potpomognuti ukupnim iznosom od 76.000 eura, a tu je i program stručnog usavršavanja ZagrebDox Pro, koji također kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA, ove godine to je 38.500 eura.

Hrvatski distributeri su u kategoriji automatske potpore distribuciji dobili 158.699 eura. Na popisu su 2i Film, Blitz film i video distribucija, Discovery, Festival mediteranskog filma Split, Pa-Dora, Restart i UO Zagreb Film Festival. U kategoriji selektivne potpore distribuciji osigurano je 31.697 eura.

Hrvatska se našla prvi put na listi odobrenih projekata koji podrazumijevaju razvoj videoigre - hrvatsku videoigru 'Trip the Ark Fantastic', iza koje stoji kreativni tim studija Gamechuck, Potprogram MEDIA podržao je sa 149.400 eura.

Hrvatskim je partnerima u kontekstu poziva za promidžbu europskih djela putem interneta dodijeljeno 16.560 eura. Riječ je o Udruzi Restart, koja pravo na udio u navedenom iznosu ostvaruje putem projekta KineDok.

Čak jedanaest hrvatskih kina, koja su dio mreže Europa Cinemas, iz Potprograma MEDIA dobilo je sredstva u vrijednosti od 125.782 eura.

Ovogodišnji rezultat nadmašuje jedino rekord iz 2015. godine, kada je iznos ostvaren u Potprogramu MEDIA Europske unije iznosio 797.430 eura.

Potprogram MEDIA, koji se ostvaruje u sklopu Programa Kreativna Europa, namijenjen je europskoj audiovizualnoj industriji i omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!