MDOU MOCTAR U MOČVARI

Afrički Hendrix stiže u Zagreb: Koncert koji ne biste trebali propustiti

01.08.2022 u 14:38

Bionic
Reading

Mdou Moctar, gitaristički genijalac iz Nigera, ovu će srijedu (3. 8.) premijerno nastupiti u Hrvatskoj u organizaciji Hangtime Agencyja i Vrela zvuka. Tom će prilikom sa svojim sjajnim bendom predstaviti aktualni i veoma hvaljeni studijski album “Afrique Victime” uz presjek hitova iz svoje bogate karijere. Pretprodajna cijena ulaznice je 140 kuna i može se kupiti u Dirty Old Shopu i preko sustava Entrio do utorka, a na dan će koštati 160 kuna.

“Mdou Moctar je pravi primjer zbog čega je ono što se naziva world music tako zanimljiv. Poput svojih sunarodnjaka iz grupa Tinariwen i Tamikrest ili Bombina, on na sjajan način spaja 'zapadnjačku' gitarsku muziku, odnosno rock i blues, s ritmovima iz njegovog pustinjskog, saharskog rodnog kraja. Iz njegove muzike izbijaju emocije, a nevjerojatna virtuoznost nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Zanimljivo je pratiti kako on raste sa svakim albumom i možemo reći kako nam u Zagreb dolazi na vrhuncu svoje karijere, nakon što je prošlogodišnji album "Afrique Victime" dobio sjajne kritike od svih uglednih medija. Mdou Moctar je trenutno definitivno jedan od najzanimljivijih gitarista na svijetu, neovisno o žanru i očekujem da će ovo biti koncert za pamćenje, jedan od onih o kojem će se dugo pričati”, izjavio je ususret koncertu urednik world music emisije Vrelo zvuka Emir Fulurija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: KEXP

Mdou Moctar je rođen u Nigeru. Kao mali si nije mogao priuštiti gitaru pa si ju je sam napravio od drveta i žica s kočnica na biciklu. Obitelj i vjerski vođe nisu odobravali sviranje jer je to značilo da si narkoman, alkoholičar ili delinkvent pa je svoju ljubav prema glazbi razvijao u tajnosti. Gledao je starije majstore desert bluesa ili assoufa i maštao da postane poput njih. S obzirom na međunarodnu karijeru i sviračko umijeće, može se reći da je ovaj 35-godišnjak ostvario svoje snove. Nakon što je svemu unatoč naučio svirati gitaru, počeo je svirati na vjenčanjima, a kad je konačno snimio svoj prvi album u Nigeriji, na tamašek jeziku, on se masovno dijelio tim dijelom Afrike putem Bluetootha što je Mdou dalo veliku popularnost. Za svoje gitarističke uzore navodi Van Halena, Princea i Hendrixa.

Karizmatični Moctar je dosad izdao pet albuma, od kojih će aktualni Afrique Victime promovirati ovom prilikom u Močvari. Bavi se i filmom, i kao glumac i kao skladatelj. Nastupio je između ostalog i na KEXP-u, Tiny Desku, kao i na Fender Sessionsu što samo dodatno potvrđuje njegovu gitarističku virtuoznost, kao i prepoznatost u globalnim okvirima.