komentar vanje moskaljova

Predsjedniče, nismo vas ništa pitali o CIA-i, Frki i piščancima. Stvar je jednostavna - mi pitamo, vi odgovorite

Vanja Moskaljov
Vanja Moskaljov
Više o autoru

Bionic
Reading

Kada novinar postavi pitanje nekom dužnosniku, od tog se političara očekuje da odgovori na pitanje. Ne očekuje se da dužnosnik pametuje, da pokušava biti duhovit ili da se u svom odgovoru pokušava izrugivati političkim protivnicima, a nije potrebno ni da briljira u nekakvim pjesničkim figurama. Očekuje se vrlo jednostavna stvar - da odgovori na pitanje koje mu je postavljeno te da to učini na jasan i transparentan način i u što kraćem razumnom roku

No da to nije baš tako jednostavan zadatak, pokazalo se u slučaju nedavnog izleta predsjednika RH Zorana Milanovića u Sloveniju i Italiju. Naime nakon što je tportal dobio informaciju da je predsjednik viđen u Italiji na skijanju novinarka tportala je, sukladno pravilima novinarske profesije, zatražila od Ureda predsjednika RH potvrdu te informacije, kao i odgovore na nekoliko logičnih pitanja - koliko je dugo Milanović u Italiji, do kada ostaje, kojim prijevoznim sredstvom je došao te tko podmiruje troškove puta i smještaja. I umjesto da dobije jasan odgovor na jasna pitanja, dobila je začuđujući odgovor u kojem se više prostora iskoristilo za naglašavanje toga da predsjednik nikad nije na odmoru jer uvijek radi te na konstrukcije kojima se išlo u svađu s političkim oponentima, nego na sam odgovor na postavljena pitanja.

A kada ga se danas, nekoliko dana nakon što je tportal pisao o tome slučaju, pitalo o načinu na koji njegov ured komunicira s novinarima, u klasičnoj zamjeni teza prozvao je novinare zbog načina postavljanja pitanja i na već uobičajen način krenuo u prepucavanje pokušavajući time sakriti činjenicu da njegov ured nije dao konkretne odgovore na konkretna pitanja. Tijekom 'nadahnutog' izlaganja u kojem je, među ostalim, u šali rekao da mu je put platila CIA te ponovno spominjao premijerova predstojnika ureda Frku Petešića, za kojega ga nitko u tom trenutku ništa nije pitao, ipak je uspio dati odgovor na jedno od pitanja na koja prethodno iz njegova ureda nisu htjeli odgovoriti, a to je da je sam snosio troškove izleta, pa čak i platio, kako se izrazio, pečenog 'piščanca'. Zašto taj podatak nije bio u odgovoru prije tri dana, vjerojatno će zauvijek ostati misterij.

Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Ovo nije prvi put da Milanović od javnosti skriva odgovore na pitanja o tome što radi te kamo se i zašto kreće, pa je tako najpoznatiji njegov privatni put u Albaniju brodom Hrvatske ratne mornarice, koji je iznenada proglašen službenim nakon što su novinari počeli postavljati pitanja, a da se nikad nije doznalo što se tada zapravo događalo. Tu su i mnogobrojni letovi vojnim helikopterima po hrvatskim otocima, za koje predsjednik ne želi otkriti ni koliko ih je bilo ni koje su bile svrhe putovanja. Pritom treba naglasiti da možda nijedno od tih putovanja nije bilo sporno, ali je demokratski standard da se zna zašto, kako i kamo se predsjednik kreće.

Danas se ponovno pokazala predsjednikova netrpeljivost prema novinarima kada je izjavio da oni nisu predstavnici javnosti nego svojih vlasnika, čime je valjda pokušao umanjiti važnost novinarskih pitanja, a samim time osloboditi sebe obaveze da na ta pitanja smisleno i jasno odgovara. No novinari jesu predstavnici javnosti, a pitanja koja postavljaju jesu pitanja koja tu javnost zanimaju i na koja javnost ima pravo znati odgovore. To su osnove demokracije.

Kad bi Milanović shvatio da on, iako je direktno izabran na izborima, nije vladar građanima, nego njihov zaposlenik koji je dužan polagati račune za svoje postupke i kada bi jasno odgovarao na pitanja koja mu novinari postavljaju, sigurno bi izbjegao mnoge nepotrebne komplikacije poput toga da skijaški izlet postane udarna tema medija oko koje se gubi vrijeme i zbog koje neke važnije stvari mogu pasti u drugi plan. Da ne ispadne da samo Milanović ne shvaća obavezu transparentnog obnašanja dužnosti, ulogu medija i demokratske standarde, valja napomenuti da isti problem novinari imaju s premijerom i ministrima, i to gotovo svakodnevno. A rješenje tog problema vrlo je jednostavno - treba samo odgovarati na pitanja.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.