što se krije iza odlaska rami?

Od službe do družbe i geopolitike: Ova četiri pitanja o Milanovićevu izletu u Albaniju vise u zraku

26.08.2020 u 16:47

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović sredinom kolovoza s obitelji je skoknuo s Hvara do Albanije i ondje proveo nekoliko dana, a to su otprilike sve dosad provjerene i provjerljive informacije o ovom slučaju. Zašto je otišao, što je zapravo ondje radio, kakva je bila svrha posjeta i kriju li se iza njega privatni, poslovni ili politički, pa možda čak i geopolitički motivi, ostaje zasad nejasno

Milanović je 11. kolovoza letio vojnim helikopterom s otoka Hvara do Dubrovnika, a ondje se ukrcao na motornu jahtu Hrvatske ratne mornarice 'Učka' i otplovio prema jugu. Albanski mediji objavili su snimke usidrenog broda, a potom i fotografije s večere s albanskim premijerom Edijem Ramom. Ondje su se nalazile i njihove supruge te po svemu sudeći Milanovićev sin. Tri dana kasnije brod se vratio u Dubrovnik, pa se pretpostavlja da je predsjednik ponovno zatražio helikopter kako bi se prebacio natrag do Hvara i ondje nastavio godišnji odmor.

'Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi privatno, danas i sutra, 12. i 13. kolovoza 2020. u Republici Albaniji na osobni poziv predsjednika Vlade Republike Albanije Edija Rame', izvijestili su iz Ureda predsjednika RH tada, doslovno u realnom vremenu. Čini se da bi sve ostalo na tome da Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa nije podnesena anonimna prijava i da se u Milanovićevu uredu nisu zapleli u objašnjenjima i u novom očitovanju naveli da je putovanje bilo 'u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti'.

'Napominjemo da prilikom svih posjeta, posebno kad se radi o posjetima stranim dužnosnicima, predsjednik Republike Hrvatske uvijek predstavlja Republiku Hrvatsku', objavljeno je i navedeno da su troškovi putovanja, odnosno prijevoza, podmireni iz državnog proračuna 'jer je tako u svim slučajevima kada predsjednik putuje'.

Albanski mediji objavili su da su Milanović i Rama tijekom dva dana susreta bili su u Gjirokastri, gradu na jugu Albanije koji je pod zaštitom UNESCO-a. Nekoliko je pitanja na koja bi predsjednik Milanović trebao ponuditi jasan i konkretan odgovor, u svakom slučaju opširniji od dosadašnjih, te nekoliko je dilema koje bi morao razriješiti uvjerljivije, i to trajno. Četiri su ključne.

Zašto je putovanje prije dva tjedna bilo privatno, a danas je službeno?

Po svemu sudeći, upravo zbog prijave Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa: angažman čak dva roda vojske i silnih resursa teško bi se mogao opravdati pukim ljetovanjem, pa čak i ako se radi o predsjedniku države i ako se troškovi prijevoza podmiruju iz proračuna 'jer je tako u svim slučajevima kada predsjednik putuje'.

U albanskim medijima barem nema dileme da je Rama trenutno u privatnoj sferi: kritizira se njegov odlazak na godišnji odmor 'upravo u vrijeme značajnog porasta oboljelih i umrlih od Covida-19', a kritikama se pridružila i opozicija. Napominje se da se Rama, inače vrlo aktivan na društvenim mrežama, dosad uopće nije oglašavao o koronavirusu. Čini se da ovaj dvojac dijeli vrlo slične stavove, pa je moguće da su razgovarali i o tome. Bilo privatno, bilo službeno.

Hoće li Milanović ignorirati Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, kao i Plenković u 'slučaju Helsinki'?

Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa je iz Ureda predsjednika dostavljeno šturo očitovanje i čini se da će zasad ostati na tome, rekla je čelnica povjerenstva Nataša Novaković, primijetivši kontradiktorne informacije o karakteru putovanja i kazavši da Ured predsjednika nije priložio nijedan dokument koji su tražili te da će odlučiti u kojem će smjeru dalje voditi predmet.

Zoran Milanović i Edi Rama na sastanku regionalnih lidera u Cavtatu 2014. Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

'Budući da se radi o kontradiktornim informacijama, a dužnosnik uz očitovanje nije priložio nijedan dokument koje je Povjerenstvo tražilo, no koje je dužnosnik temeljem Zakona o sprečavanju sukoba interesa dužan dostaviti, Povjerenstvo će na radnom sastanku odlučiti u kojem smjeru će dalje voditi predmet i koje će sve informacije zatražiti kako od Ureda predsjednika, tako eventualno i od drugih institucija', kazala je Novaković za Jutarnji list.

>>> Milanović u privatnom posjetu albanskom premijeru kojeg je savjetovao dok je bio privatnik

Slučaj doista poprilično podsjeća na nikad razjašnjeno novogodišnje putovanje Kolinde Grabar Kitarović u SAD te veliku ekskurziju HDZ-ovaca na stranačko druženje u Helsinki, nakon koje je Andrej Plenković kapriciozno odbijao dostaviti putne naloge Povjerenstvu.

'Za svako putovanje ovog tipa mora postojati putni nalog u kojemu se definira njegova svrha te s obzirom na ovlasti predsjednika ono mora biti sukreirano s Vladom, ukoliko je službenog karaktera. Ukoliko je bilo privatno, mora biti potpuno jasno što je od troškova podmireno iz javnih, a što iz privatnih izvora', kazala je za N1 bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Što je uopće radio u Albaniji?

Spekulacije spominju više mogućnosti, od godišnjeg odmora i jedenja škampi, preko reminiscencije na period u kojemu su Milanović i Rama navodno imali poslovnu suradnju, do ozbiljnog državničkog susreta na kojemu se bistrila geopolitika i teme poput približavanja Albanije Europskoj uniji ili skoro razrješenje odnosa između Srbije i Kosova.

'Njegov ured najprije treba razjasniti je li riječ o službenom ili privatnom putovanju, pa potom možemo dalje raspravljati. Ukoliko je predsjednik u Albaniji boravio privatno, kako glasi prva verzija, onda sve geopolitičke i službene teme ostaju na razini privatnih razgovora njih dvojice. No ukoliko je u Albaniji predstavljao državu, onda bi valjda trebali biti objavljeni - ili barem procuriti - neki osnovni podaci. Zašto je odabrao baš tu državu za jedno od svojih vrlo rijetkih putovanja u inozemstvo, što je želio postići i koliko je u tome uspio', kaže za tportal politolog i sociolog Anđelko Milardović.

'Neozbiljno je da se oko jedne ovakve stvari roje tako brojne sumnje, asocijacije i spekulacije, sve to treba biti znatno transparentnije. Ako su kao prijatelji jeli škampe - u redu, ako su razgovarali kao predsjednik i premijer - opet u redu. Ali to se mora znati', dodaje Milardović i pretpostavlja da je razlog tajnovitosti činjenica da se predsjednički ured zapetljao u različitim objašnjenjima.

Kakav je zapravo Milanovićev odnos s Edijem Ramom?

Ni to nije do kraja razjašnjeno, pa će također biti jedna od tema Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Milanović je još 2016. godine, nakon gubitka izbora i odlaska iz politike, osnovao konzultantsku tvrtku znakovita naziva EuroAlba Advisory, a hrvatski i albanski mediji još tada su opširno pisali da služi za savjetovanje Rame u procesu pristupanja Albanije Europskoj uniji.

'Hrvatska je velika zemlja i primjer u regiji, a Zoran odličan prijatelj. Njegovi su savjeti uvijek dobrodošli. Hoću reći da je jako dobar prema meni, a njegovi savjeti su korisni', kazao je albanski premijer u to doba. Sama Milanovićeva tvrtka u tim godinama imala je prihode do stotinjak tisuća eura.

Albanski mediji, poput DurresLajma, koji su izvještavali o kolovoškom susretu, eksplicitno navode da je Milanović 'poznat po prijateljstvu s Edijem Ramom i činjenici da je neko vrijeme bio njegov savjetnik za integraciju'. Iz Ureda predsjednika danas tvrde da 'Zoran Milanović nije pružao usluge savjetovanja za predsjednika vlade Republike Albanije, što je više puta javno rekao'.