KOMENTAR BORISA JOKIĆA

Vino, narukvice, parfemi, prevare i prisluškivanja: Je li Škorin posljednji izlet u politiku uistinu vrijedio svake kapi znoja?

Boris Jokić
Boris Jokić
Više o autoru

Bionic
Reading

Priča o odlasku Miroslavu Škore iz Domovinskog pokreta i pratećoj aferi priča je o stanju hrvatske politike 2021. Ono što se hladne zimske nedjelje činilo kao početak velike desne priče, 20 mjeseci kasnije izgleda u potpunosti beznadno, a uskoro će poprimiti razmjere trivijalne groteske u kojima se miješaju prevare, prisluškivanja, vino, narukvice, parfemi i izdaje

'Vrijedilo je svake kapi znoja lica mog…' – orilo se iz brojnih grla u stožeru predsjedničkog kandidata Miroslava Škore te prosinačke večeri 2019. godine. Pod sloganom 'Sad il' nikada!' popularni pjevač ostvario je veliki uspjeh. Nije ušao u drugi krug tek za nekoliko postotaka izgubivši od dvoje snažnih i iskusnih političara – Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića, ali je ostvario preduvjete za konsolidaciju desnog političkog spektra.

U govoru, pri kojem su mu leđa držali Mario Radić i Ćipe Mlinarević, a kojeg su iz publike pratili Hrvoje Zekanović, Stevo Culej, Jacques, Božo Petrov i Nikola Grmoja, Škoro je gordo poručio: 'Prijatelji, promjene su nužne i mi smo pokazali da one imaju ljude koji su svjesni da te promjene trebamo napraviti' – te još snažnije nastavio najavivši osnivanje Domovinskog pokreta – 'Raskrinkali smo interesnu hobotnicu. Naš slogan da ćemo vratiti Hrvatsku narodu neće umrijeti večeras. Vratili smo Hrvatsku narodu i ponosan sam.'.

U sva tri izborna poraza Škoro je ušao s pjesmom 'Vrijedilo je' Izvor: Društvene mreže / Autor: Campus Records

Ono što se hladne zimske nedjelje činilo kao početak velike desne priče, 20 mjeseci kasnije izgleda u potpunosti beznadno, a uskoro će poprimiti razmjere trivijalne groteske u kojima se miješaju prevare, prisluškivanja, vino, narukvice, parfemi i izdaje. Od grandioznog filma s atraktivnim glumcima u kratkom se vremenu sve pretvorilo u lošu tursku ili indijsku sapunicu. 'Guilty pleasure' koji se pušta u sitne sate na opskurnim tv kanalima.

  • +5
Mario Radić je među onima koji su se odrekli Škore Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Većina onih koji su snažno pjevali '…vrijedilo je jer nas danas blagoslivlja Bog…' odreći će se i pjevača i pjesme. Napaćenog naroda, interesne hobotnice pod pekom, povraćenog ponosa i konzervativnih vrijednosti malo tko će se uopće sjetiti. I dok će mnogi zlurado tražiti objašnjenje ovih događaja u trivijalnim stvarima poput naručenog vina, kartica stranke, ljubavničkih afera ili se s visoka odnositi prema kronično nesložnom desnom dijelu hrvatskog političkog spektra – sve što se zbilo s Miroslavom Škorom i Domovinskim pokretom očekivano je i prijeti baš svim novim političkim strankama i inicijativama – bez obzira jesu li desni ili lijevi, nazivaju li se domovinskim, narodnim, kršćanskim, radničkim ili oni kojima mogu.

Utabani putevi interesa

Osnovni razlog nepogoda u koje nove inicijative upadaju jest njihov neprirodan rast. Kao i kod brojnih glazbenika i bendova, 'uspjeh' im se dogodi (pre)naglo. Prvom pjesmom koja preko noći postane popularna. Zaraznim refrenom koji mnogi počnu pjevati, pa i oni koje ne biste željeli u svom pjevačkom zboru. U usporedbi s glazbenim, politički je biznis znatno složeniji. U njemu kad otpjevate tu svoju prvu pjesmu svi pohrle u Vašu 'kuću na kraju sela'. Naročito su zainteresirani zakucati na vrata oni koji od politike, najunosnijeg biznisa na rubu legalnosti, žele dodatno zaraditi. Na desnom spektru će se to upakirati u 'domoljublje', a na ljevici pod zastavom 'zaštite ljudskih prava i solidarnosti'. Bez obzira na 'ideološki celofan' cilj je u našoj politici redovno isti – uski financijski interes nekolicine.

  • +25
Miroslav Škoro - foto presjek političke karijere u proteklih 20 mjeseci Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

U etabliranim strankama putevi interesa davno su utabani. Kod novih pokreta oni se tek uspostavljaju što gotovo uvijek znači borbu za prevlast. Rezultat tih borbi može biti da nakon brzog pojavljivanja slijedi još brži pad. Problemi ne staju samo s onima koji u politici traže lovu i poslove. Jednako su problematični i oni koji ove pokrete vide kao idealnu prilike za samoporomociju i zauzimanje javnog prostora. Svega se tu nađe od klasičnih narcisa, sociopata, kompleksaša pa do iskrenih poklonika određenih političkih stavova i vrijednosti.

Problem novih pokreta je da ih u kratkom vremenu nije moguće 'provjeriti' pa se dogodi da ti je tajnik osoba koja špijunira druge članove, glasnogovornica ti izbacuje sestru koja joj zauzvrat prijeti zavrtanjem vratom, članovi nadzornog odbora 'otkucavaju' sve novinarima u prijenosu uživo, saborski zastupnici već pregovaraju s drugim strankama, glavni medijski pokrovitelj još uvijek bira na koju će stranu i tko je sljedeći mesija... materijal za Bollywood.

U nadolazećim tjednima i mjesecima Miroslav Škoro na grub će način shvatiti da nije vrijedilo. Lica punog blata kojeg će na njega bacati oni koji su se u njega do jučer kleli, pokušat će obraniti svoju čast, ali i glazbenu i poslovnu karijeru.

U najtežim trenucima o svojim dojučerašnjim kolegama zapjevat će jednu od svojih najvećih:

'…sude mi, dušmani, moja ljube ali ne znaju da je istina voda duboka.'

A oni će nimalo časno u glas odgovarati:

'…vino vrhunsko Miroslave, vino vrhunsko.'

Stanje hrvatske politike MMXXI.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.