komentar boška picule

Estradnjaci dolaze: Tko god od ove ekipe upadne u Sabor, politički je darovitiji od 'žetončića'

Boško Picula
Boško Picula
Više o autoru

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno raspušteni deveti saziv Hrvatskog sabora obilježila 'žetonizacija' s rekordnim pretrčavanjima u tabor parlamentarne većine, budući bi saziv hrvatskog parlamenta mogla obilježiti – estradizacija. Niz će novih i povratničkih imena na listama ili privući ili dodatno odbiti birače...

Dok šef države, premijer i pojedini ministri nagađaju tko među njima ima nadnaravne moći, možemo nastaviti uspoređivati domaće političarke i političare s imenima iz popularne kulture. Ako su Superman i Batman u jednoj osobi poveli zemlju protekle četiri godine te joj omogućili očito fantastičan uzlet, što je onda Josipa Rimac? Vjerojatno Žena-Mačka. Nije li u tom slučaju Zagreb Gotham City s obzirom na to kako ga se vodi i čisti? Tko bi u tom slučaju bio Pingvin? Milan Bandić, kojega se trenutačno odriče i mjesna inačica Batmana, ili pak Gordan Maras, koji s mjesta predsjednika zagrebačkog SDP-a žarko želi stati na čelo glavnog grada?

Još samo nedostaje hrvatska verzija Jokera, kojega, barem što se tiče filmskih prilagodbi stripova o Čovjeku-Šišmišu, tumače sve sami oskarovci, posljednji među njima Joaquin Phoenix. Možda je domaći Joker Željko Kerum, svojedobno vlasnik istoimena trgovačkog centra, koji se na velika vrata vraća na nacionalnu političku scenu. Uostalom, tko god pobijedio na parlamentarnim izborima 5. srpnja, Željko Kerum će, kako je sam rekao, biti na njegovoj strani.

Veteran autsajder i 'politički anonimusi'

Jedini je preduvjet tomu da slikoviti splitski poduzetnik i bivši, a možda i budući gradonačelnik grada podno Marjana ponovno osvoji saborski mandat. To mu je već jednom uspjelo 2011., kada je njegova Hrvatska građanska stranka koalirala s Hrvatskom demokratskom zajednicom, u to vrijeme na čelu s Jadrankom Kosor, te osvojila dva parlamentarna mjesta. Drugo je mjesto pripalo Kerumovoj sestri Nevenki Bečić, po mnogo čemu ključnoj osobi u obitelji. Ove godine Željko Kerum sa splitske rive samostalno juriša na zagrebački Trg sv. Marka te se ne čini autsajderom. U njegovoj X. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Split, dijelove Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvansku županiju, dosad je uvijek prvoplasirana lista bila 'kerumovska' lista pobjedničke stranke ili koalicije na nacionalnoj razini. Svaki put od 2000. do 2016., neovisno pobjeđivao na izborima HDZ ili SDP, odnosno njihove koalicije. Kerum cilja na birače HDZ-a, Domovinskog pokreta Miroslava Škore i Mosta nezavisnih lista.

Iako nije ni politički ni saborski novak, Željko Kerum predvodi popis sve šarolikijeg društva javnosti poznatih imena koja na predstojećim parlamentarnim izborima nastoje osvojiti saborski mandat ili pripomoći svojim listama u tom cilju, iz pozicije poduzetnika, glazbenika, komentatora, TV ličnosti, zabavljača i sveučilišnih nastavnika. Njima je uz bok također sve veći broj nezavisnih političarki i političara koji svoju nezavisnu poziciju brane na itekako zavisnim listama političkih stranaka i koalicija.

Dio njih predstavio se javnosti u prošlotjednoj HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno', u kojoj je Željko Kerum u prvih nekoliko minuta verbalno neutralizirao sve oko sebe, poručivši tako nezavisnoj kandidatkinji na listi Mosta nezavisnih lista Mariji Selak Raspudić da bi nakon izbora lako mogla biti ne treća, nego četvrta liga političkih imena. Nekadašnjoj zvijezdi druge HRT-ove emisije 'Peti dan' ovakav tip komunikacije bjelodano ne odgovara jer se, unatoč nizu vješto sročenih teza, nije oporavila do odjavne špice. Baš kao ni Igor Peternel iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore, jer nije imao protuargument na Kerumovu početnu kvalifikaciju da je – anonimus.

Zabavljač s darom za vođenjem političke karijere

S druge strane, nekadašnja SDP-ova ministrica i bivša predsjednica ORaH-a Mirela Holy te bivša članica HSS-a i članica Europskog parlamenta do prošle godine Marijana Petir danas figuriraju kao, što god to značilo, nezavisne političarke na listama SDP-a, odnosno HDZ-a. Mirela Holy nekoć je bila iznimno kritična prema SDP-u dok ga je vodio Zoran Milanović, a nije bila sklonija ni aktualnom čelniku stranke Davoru Bernardiću. Očito nema veze jer je zelena političarka u pedeset nijansi crne opet uz SDP nakon što je doslovce prokockala jedinstvenu priliku s ORaH-om. Marijana Petir nekoć je bila čvrsto uz predsjednika Republike Stjepana Mesića, dok je, primjerice, u kampanji za parlamentarne izbore 2007. bila najoštrija kritičarka HDZ-a u svojoj izbornoj jedinici. Također nema veze jer će u istoj toj jedinici ova protivnica Istanbulske konvencije sada biti čvrsto uz Andreja Plenkovića, a koji je lani nije htio na listi za europske izbore ne učlani li se u HDZ, misleći da u njoj ima pobjedničku kombinaciju mladosti i iskustva. Izborni rezultat te kombinacije dobro je poznat.

  • +10
Miroslav Škoro i Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Napokon, Kerumov ljuti suparnik Miroslav Škoro, nakon što je na prosinačkim predsjedničkim izborima poručio 'Sad il' nikada', više nije tako rezolutan te nakon karijere glazbenika, zabavljača i poduzetnika nanovo planira osvojiti vlast. Ovaj put preko parlamenta. Doduše, i Škoro, kao i Kerum, ima političkog iskustva s obzirom na to da je i on nakon parlamentarnih izbora 2007. sjeo u saborske klupe, u kojima se zadržao tek nekoliko mjeseci. Dakako, i on je ranije bio lojalan član HDZ-a, a sada svojoj nekadašnjoj stranci želi oduzeti komad parlamentarnog kolača trpeći sve veći broj kritika, pa i difamacija od pojedinih HDZ-ovih dužnosnika odozdo naviše. Škoro je vokacijom definitivno zabavljač i već su predsjednički izbori pokazali da mu nedostaje dara ne samo za vođenje države, nego i za vođenje vlastite političke karijere. Međutim to ga neće spriječiti da se kao novokomponirani vođa hrvatske desnice, s kojom sigurno nije bio početkom 1990.-ih čak ni na istom kontinentu, sada nametne kao možda ključni potporanj HDZ-u u budućem sastavljanju parlamentarne većine i Vlade.

Tko bi od novih-starih te od povratničkih 'nezavisnih' imena mogao uspjeti na predstojećim izborima, a komu bi oni mogli biti politički labuđi pjev? Most nezavisnih lista uz spomenutu Mariju Selak Raspudić kandidira Nina Raspudića, a koji bi u srazu s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem u II. izbornoj jedinici mogao izboriti saborski mandat. Raspudić je svojedobno započeo javno djelovanje uz efektni multikulturalizam, da bi vođen vlastitom pragmatičnošću postao zagovaratelj ideja s druge strane političkog spektra. I to veoma dobro koristeći estradu kao nimalo banalan posao. Šteta što su mu u javnosti bitnije vlastite fotografije nego vlastiti intelektualni domet, ali kada vam je glavni suparnik netko poput Gordana Jandrokovića, uspjeh nije nemoguć. Dapače.

Parlamentarna 'Večernja škola'

Možda iznenadi još jedna akvizicija Mosta, vjeroučitelj Marin Miletić, baš kao i Mile Kekin, frontmen Hladnog piva koji se natječe ispred koalicije predvođene platformom Možemo!. Hoće li se njima na listama, i to ispred Škorina Domovinskog pokreta, pridružiti zvijezda 'Večernje škole' Željko Pervan te Davor Dretar Drele, glazbenik koji je u 1990.-ima ironizirao 'Bojnu Čavoglave', znat će se ubrzo. U tom bi slučaju cijeli budući saziv Hrvatskog sabora mogao postati svojevrsnom parlamentarnom 'Večernjom školom', u kojoj bi izvorno nepolitička imena barem u početku zasjenila ona znana politička.

  • +7
Zagreb: Platforma Možemo! predstavila koaliciju za izbore Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

No kakav će biti njihov doprinos parlamentarnom radu? Ni bolji, ni lošiji od dosadašnjeg. Naime dio je potencijalnih zastupnica i zastupnika bez dosadašnjeg političkog iskustva zasigurno politički darovitiji od cijelog niza 'žetončića' ne samo iz prošlog, nego i niza prošlih saziva Sabora. S njima će parlament biti na dobitku. S druge strane, već smo imali saborske zastupnike s estrade, iz sporta i poduzetništva koji nisu bili ni sjena samima sebi iz izvornih djelatnosti. Stoga će sve ovisiti o omjeru kvalitetnih i indisponiranih imena neovisno kojoj političkoj skupini i životnom pozivu pripadaju. Kad nas već vode Superman i Batman u jednoj osobi, ako ništa drugo, deseti bi se saziv Hrvatskog sabora lako mogao pretvoriti u novi televizijski reality šou Super(anti)talent.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.