BLOG: VITA JELA

Povijesni revizionizam s oltara

  • Autor: Vita Jela
  • Zadnja izmjena 27.06.2013 12:42
  • Objavljeno 27.06.2013 u 12:42
biskupi vlado košić

biskupi vlado košić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Povijesni revizionizam s oltara

Kako je moguće da u najviše strukture vlasti države Hrvatske uđu ljudi koji štite jedan totalitarni sustav i njegove zločine – tim se riječima biskup Vlado Košić, predstavljajući izjavu kaptolske komisije Iustitia et pax, kojom se zagovara povlačenje takozvanog Perkovićeva zakona, pridružio zagrebačkom nadbiskupu Josipu Bozaniću koji je svečanu misu na Dan državnosti iskoristio da s oltara aktualnu vlast napadne kao zaštitnika komunističkih zločina.

Košićeva izjava posebno je važna jer iz nekih njegovih recentnih istupa nedvojbeno proizlazi vrlo ekstenzivan i prilično problematičan način upotrebe termina zločin. Naime, govoreći prošli tjedan na komemoraciji kod jame Jazovka na potpuno je neprihvatljiv način napao istodobno obilježavanje obljetnice osnivanja Prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska. Sisački je biskup tu manifestaciju nazvao 'veličanjem ubojica', a članove sisačkog odreda 'ubojicama koji se slave kao neki veliki antifašisti'.

Očito je da Košić partizane generalno kvalificira kao zločince. S takvim stavovima dolazi u konfrontaciju ne samo s aktualnom vlašću, nego i s ustavnim određenjem hrvatske države. Hrvatski Ustav antifašizam slavi kao jedan od temelja hrvatske državnosti, a Dan antifašizma državni je blagdan u spomen na sisački odred kojega biskup proglašava zločinačkim. Takva nepodnošljiva lakoća diskvalifikacije povijesnih činjenica koje Hrvatskoj služe na ponos Košića dovode u koliziju i s modernom Europom, koja je također zasnovana na pobjedi antifašističkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Nigdje u svijetu svoje partizane, borce protiv fašizma, neće nazivati zločincima, kako to čini sisački biskup, usto i predsjednik komisije Iustitia et pax. Njegove izjave posve jasno govore o tome da crkvena ofenziva protiv navodnih zaštitnika komunističkih zločina zapravo za svoj cilj ima reviziju povijesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!