IMA NEKA TAJNA VEZA

Građanin Perković za još europejskiji Split

  • +12

Koncert Marka Perkovića Thompsona na Poljudu

Izvor: Pixsell / Autor: Pixell

Bionic
Reading

Baš je divno ovih dana u europskom Splitu, sada smo, kažu lokalni mudroseri, tamo gdje oduvijek pripadamo, kad smo mi bili Evropa, Evropljani nisu ni znali šta su

Doputovali smo gdje nam je mjesto sa Zvonimirima, Trpimirima, Branimirima i ostalim imeničkim resursima za nazivanje ulica i trgova evo skoro dva i po desetljeća.
Baš je divno ovih dana u europskom Splitu, četrdeset i kusur hiljada ljubitelja građanina Perkovića, osvjedočenog prijatelja Ekvadora, na Poljudu uz odu jarosti, počelo je, vele mediji, ulomkom iz Tuđmanovog govora o raznobojnim vragovima nad kojim bi se, da je sreće i lijepe pameti, oblizivali specijalizanti psihologije, a ne posjetitelji koncerata. Dalje je sve išlo po očekivanjima, tradicija, obitelj, Isus, Marija, Bog, majkabožja, batina, nešto o Evropskoj uniji i slabo prikrivena tuga što Četvrta ne drži položaje pred Barrosovim trupama.

Već tradicionalno, gradonačelnik je našao tople riječi o performeru, kad su ga pitali što misli o događaju baš u večeri kad njegovi činovnici na drugim gradskim lokacijama organiziraju proslavu ulaska države u EU, odgovorio je: 'Lipi koncert na Poljudu, zašto ne?' Šteta što formalno nije član fan kluba ili se ne zna da jest, kad mu je toliko mio povratak u stare mrakove metodom uglazbljenih kletvi i ikonografijom 'nadahnutom hrvatskom poviješću', onako kako hrvatsku povijest zamišljaju obožavatelji filmova Jakova Sedlara.

Baš je divno ovih dana u europskom Splitu, eto ga u ujedinjenoj Evropi nakon 22-23 godine hrvatske državnosti s uništenom industrijom i sportom, s neokatekumenima i krdima koja podnapita urlaju ode Paveliću i sličnim jebivjetrima. Pravi grad države gdje javna ili državna televizija, sasvim svejedno, u udarnom terminu uz kratku vijest o antifašističkoj komemoraciji nad ustaškim stratištem iz Drugog svjetskog rata, emitira izjavu čelnika neparlamentarne desne stranke koji smatra da se broj žrtava preuveličava!? Tko je propustio, a ovih je ljetnih dana bolje raditi bilo što nego gubiti vrijeme uz javnu ili državnu televiziju, pišem o onome što je Đurica Drobac, urednik Dnevnika, pripustio u eter o komemoraciji u Jadovnom

Baš je divno ovih dana u europskom Splitu, pojavio se izvaneuropski potencijalni investitor u mjesni nogometni ponos, koji je zadnji put u Europi nešto značio kada su najmlađi građani s biračkim pravom bubrili u roditeljičinoj utrobi ili, pak, punili pelene. Gospodin Suh dočekan je kako se već po našim provincijama dočekuju pravi ili samozvani ulagači, s primjerenom pažnjom, jer ništa nije bilo tako važno u Splitu kao status kluba o čijim se uspjesima može čitati samo u novinskim arhivima. Nogomet je u inače ne baš odmjerenoj sredini najčešće sjajan povod za vrijeđanje ili fizičko napadanje, eto, recimo, prije nekoliko mjeseci istoga su se dana, u razmaku od nekoliko sati, u još izvaneuropskom Splitu, igrale dvije utakmice: lokalni su ragbijaši dočekali suparnike iz Beograda, a na nedalekom su se igralištu podboli gradski nogometni prvoligaši. Premda je po logici postjugoslavenskih društava prva utakmica imala biti visokog rizika, a druga miroljubivo odmjeravanje susjedskih snaga, najbolja je publika na svitu nakon nogometnog meča priredila solidne nerede, dok je dvoboj ragbijaša završio kako je i započeo – krajnje miroljubivo.

Baš je divno ovih dana u europskom Splitu, tako pristojnom i prozračnom, sa spektakularnim stadionskim dernekom, potencijalnim ulagačem, divnim navijačima, brojnim turistima i evropskim zvjezdicama okačenim na gradski jarbol, postavljen prije dvadesetak godina na stari gradski trg nasilno i bespotrebno, kako se to u našoj provinciji običava raditi.