KOMENTAR DANIJELE JOZIĆ

Ćorak umjesto vruće političke jeseni: Dobili smo heroinu Martinu Dalić i podivljalog Ivicu Todorića

Martina Dalić, Ivica Todorić

Martina Dalić, Ivica Todorić

Izvor: Pixsell/Cropix / Autor: tportal

'Osvojit ću vlast i pokrenuti Hrvatsku... idem na izbore', rekao je prošlog tjedna Ivica Todorić nakon izlaska iz kultnog frizeraja Neno. Bivši vlasnik Agrokora morao se, jasno, nakon dva tjedna provedena u Remetincu najprije ošišati. Iako je to izgledalo više kao prva epizoda nekog novog realityja, radi se, nažalost, o jednom od dva najvažnija politička događaja ove jeseni

Ljetos su, naime, nakon što je splasnulo nogometno ludilo, krenule priče o tome kako Hrvatsku čekaju neizvjesni i uzbudljivi politički mjeseci.

Politički obračuni unutar HDZ-a će kulminirati, utjecajni će članovi biti izbačeni iz stranke ili će desničarsko krilo srušiti predsjednika i premijera Andreja Plenkovića. Bivša ministrica Martina Dalić objavit će intrigantnu knjigu i nadrapat će svi koji su joj smjestili, a moguće, obračunat će se i s premijerom. SDP će se raspasti do kraja. Mogući su izvanredni izbori. A bit će izručen i Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, od čije istine mnogi strepe.

Nadali smo se potresima, promjenama, pročišćenju. Nažalost, živimo i dalje apatično, stvari su i dalje iste. I ne samo to, umjesto žestokih političkih obračuna koji bi možda rezultirali nekom zdravom katarzom, stvari postaju groteskne.

Najava političkog angažmana Ivice Todorića prvi je takav moment, dok je politička rehabilitacija Martine Dalić drugi. To se najbolje vidjelo krajem listopada, kada je bivša ministrica održala promociju svoje knjige.

Dalić je napustila Vladu zbog sumnji u pogodovanje određenoj skupini ljudi na poslovima oko spašavanja Agrokora. Iako se niz kontroverzi u odnosima s Agrokorom vuče i oko ministra financija Zdravka Marića, premijer Plenković još uvijek ne dovodi u pitanje njegovu poziciju. Martina Dalić je usto bila dovoljno iritantna javnosti, pa ju je bilo i lakše elegantno najuriti. (No ni s Marićem još nije gotovo jer, unatoč propalom dealu s Adrisom, ministar navodno nastavlja snimati neke druge pozicije izvan Vlade).

Tog 29. listopada Martini Dalić došli su se pokloniti svi vodeći biznismeni i političari u državi, uključujući pola Vlade na čelu s premijerom. Nije to bila promocija knjige, bila je to amnestija i političko priznanje. Da ima ičeg intrigantnog u toj knjizi, da je bivša ministrica imala namjeru zakuhati učmalu političku jesen, ne bi joj ni trebala promocija. Pravo je pitanje - ako nije ni za što kriva, zašto ju ne vrate u Vladu?

  • +11
  • +8

Dolazak poznatih uzvanika na promociju knjige Martine Dalić

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Knjiga Martine Dalić 'Agrokor – slom ortačkog kapitalizma' izrazito je dosadna, prepuna brojki i reciklaže onoga što se događalo tokom godinu dana izvanredne uprave u koncernu Agrokor. Kritična prema ortačkom kapitalizmu, bila je prepuna hvale za svoje ortake, na nekim mjestima toliko patetično: radi se o ljudima 'koji su mogli ostvariti svjetske karijere', no već su se devedesetih krenuli žrtvovati za Hrvatsku. Zamislite, u ministarstvu Borislava Škegre.

Pritom Dalić arogantno, bez uvažavanja ičijeg političkog legitimiteta, piše o onim političarima i sudionicima spašavanja Agrokora koji se ne razumiju u ekonomiju, obveznice ili dug. Dalić je kalkulantski škrta u iznošenju bilo kakve detaljnije informacije o tome kako se, primjerice, na prvom sastanku u sjedištu HDZ-a govorilo o krizi u Agrokoru i tko je točno što rekao. Je li se netko možda sjetio Nikice Valentića? Bivšeg HDZ-ovog premijera, za kojeg se govorilo kako je najuspješniji, a onda je na kraju baš on Todoriću ostao dužan stotine milijuna kuna. Puno ih je koji su šurovali s Todorićem, no u posljednjih godinu i pol dana politička i gospodarska krema ove zemlje živi totalnu amneziju. Dobar dio te elite bio je na happeningu Martine Dalić u NSB-u. Emil Tedeschi, vlasnik Atlantica koji je godinama usko surađivao s Ivicom Todorićem, najbolje je svojom izjavom pogodio atmosferu skupa. Stao je pred kamere i bivšu ministricu nazvao - heroinom.

Buduća karijera Martine Dalić će praktično potvrditi njezinu jesensku političku amnestiju, a jedna od tih potvrda svakako bi mogla biti neka od fotelja koju joj je premijer navodno spreman dati u Bruxellesu.

  • +55
  • +52

Martina Dalić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Ako Ivica Todorić stvarno krene u političku kampanju, možda je za Martinu Dalić i bolje da je što dalje. Jer već je na samom povratku u svoj dvorac, nakon godinu dana dugog 'poslovnog' putovanja u Londonu te kratkog boravka u pritvoru, najprije spomenuo upravo bivšu ministricu. Analitičari su skeptični, no Todorić je odlučan, smješka se i znakovito ponavlja 'vidjet ćete'. Ne znam što Ivica Todorić planira ponuditi biračima, no čitatelji tportala su proteklih tjedana, za vrijeme njegova izručenja, pokazali ogromnu nezainteresiranost za njegov slučaj. Naime - Todorić se nije čitao. Nekad najmoćniji čovjek u državi strpan je u pritvor, a nama je u tom trenutku najčitaniji tekst bio onaj u kojem smo pisali o tome što građani trebaju znati o e-osobnoj iskaznici!

  • +14
  • +11

Prvo jutro nakon izlaska iz zatvora Ivica Todorić otišao u frizerski salon Neno

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dok smo čekali Todorića i literarni uradak bivše ministrice, u nekom se trenutku činilo da bi možda Milijan Brkić mogao postati glavna jesenska politička zvijezda, no afere zbog lažnih SMS-ova i elitne prostitucije rezultirale su tek uhićenjima trećerazrednog špijuna i ministrova vozača. Hoće li se bar zakuhati u Zagrebu? Možda se napokon dogodi opozicijska situacija koja će srušiti dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića, kojeg je politolog Aleksandar Musić okarakterizirao kao 'doktora primarijusa hrvatske politike'.

Hrvatska politička scena je skoro pa mrtva, građani su nezainteresirani za ponuđeno. Sve što imamo posljednjih mjeseci svodi se na party obožavatelja Martine Dalić i podivljalog Ivicu Todorića. Može li politička zima biti optimističnija? Može li Hrvatska politički bolje?