KOMENTAR DANIJELE JOZIĆ

Martina Dalić otišla je zbog Agrokora. No jedna je stvar gora od same afere

Danijela Jozić
Danijela Jozić
Više o autoru

Bionic
Reading

'Nisam učinila ništa loše ili, bože sačuvaj, nezakonito… Kritičari ovoga procesa trebali bi zapaliti svijeću na Kamenitim vratima… Osobno nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili protuzakonito…', ponavljala je u ponedjeljak poslije 14 sati u Banskim dvorima sada već bivša ministrica i potpredsjednica Vlade Martina Dalić podnoseći ostavku zbog afere Hotmail

Prepiska koju je prije godinu dana vodila s bliskim prijateljima, poznanicima ili kolegama iz financijskih krugova ogolila je do kraja to kako se pripremao lex Agrokor i suštinu same operacije.

Kako je tportal i pisao baš u to vrijeme, spašavanje Agrokora u kojem neće biti namireni svi (dug iznosi otprilike sedam milijardi eura, a imovina u najoptimističnijem slučaju premašuje tri milijarde eura) bit će i već jest za neke itekako plodonosno. Na ovakvim operacijama savjetnici se angažiraju na postotak od ukupnoga duga, pa je i laiku jasna isplativost ovakvoga posla. Nešto malo se tada zakotrljalo i u Saboru oko odvjetničkoga društva Šavorić i njihove uloge u pisanju posebnoga zakona za Agrokor, kao i o tome da im je klijent ruska VTB banka, a koja je istodobno vjerovnik Agrokora.

No ništa se tada, dakle prije više od godine dana, nije dogodilo. Oči su bile uprte u Ivicu Todorića, a njegov pad bio je apsolutni društveni i medijski hit. Koga su tada uopće zanimali do jučer nepoznati Šavorići ili ekipa iz Texo menadžmenta, kao i to kakvi su njihovi odnosi s ministricom?

Trebala je reći zašto je lagala

Sada su okolnosti drugačije. U situaciji kad nagodba oko Agrokora ne ide svima na ruku iz nepoznatih izvora isplivavaju autentični mailovi o tome što je ministrica Dalić dogovarala sa svojom tajnom ekipom. Za širu je javnost nebitno to tko je haker i dostavljač mailova. Važno je da je sada sve vani crno na bijelo. Nebitno je i što se to događa godinu dana nakon što se za to znalo, samo neka je izašlo.

  • +3
Martina Dalić podnijela ostavku Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

No vratimo se na odjavni nastup ministrice Martine Dalić. Njezine su poruke puno gore čak od same afere (makinacija oko Agrokora će biti još, financijski su, ali i politički ulozi previsoki).

Ono što mi posebno upada u oči zazivanje je boga i poricanje bilo kakve krivnje. Ministrica je bila dužna pojasniti komunikaciju i odnose s konzultantima. Trebala je jasno reći zašto je lagala, o čemu se, uostalom, stalno i vrti isječak sa sjednice istražnoga saborskog povjerenstva za Agrokor. 'Moja veza sa Šavorićem je – nikakva!', odrješita je bila tada.

U normalnoj demokratskoj zemlji, koja je već pet godina članica Europske unije, nakon svega bi se od ministrice očekivalo priznanje krivnje ili barem razumijevanje onoga što je učinila. No Martina Dalić vjeruje da nije učinila ništa loše.

  • +14
Ante Ramljak i Martina Dalić na Odboru za gospodarstvo Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Tajni sastanci, sumnjivo dogovaranje, odbijanje savjeta eminentnoga profesora s Pravnoga fakulteta - koji ekipu konzultanata i brokera okupljenih oko Dalić upozorava na to da je stvar protuustavna i s nesagledivim posljedicama - ništa od toga za bivšu ministricu nije sporno. Premijer Andrej Plenković ju je pritom ispratio sa žaljenjem. I on smatra da Dalić nije kriva, ali eto, pritisak je bio golem…

Afera i malverzacija na političkoj sceni je bilo i uvijek će ih biti. Problem nastaje kada takve stvari izbiju u javnost i kada za njih treba odgovarati, za početak politički. Martina Dalić uvjerena je da je spasiteljica, da nije ništa kriva, da se može dogovarati i dopisivati s kim hoće, oko čega hoće, bez obzira na poziciju na kojoj je bila. Njezin je istup u ponedjeljak bio patetičan. Heroina koja je jedina u cijeloj državi mogla spasiti dobavljače i radna mjesta. Metode koje je koristila sa svojom interesnom skupinom za nju nisu sporne. Vrlo, vrlo problematično.

Najnovije vijesti od srijede kažu da se u aferu Hotmail uključio Uskok.

Hrvatskom društvu ostaje suočiti se sa stalnim klijentelizmom, umrežavanjem. Ortački ugovori nisu i ne smiju biti dio uređene zemlje, a svaka se vlast mora jasno postaviti u odvajanju javnoga od privatnoga interesa.

Očajnička potraga za vruću fotelju

Čude me, na kraju, i svi ti moćni financijaši i odvjetnici u aferi Hotmail. Školovani ljudi, neki i u inozemstvu. Dopisuju se s ministricom, bahato puštaju trag. Vjerojatno su se osjećali supervažno u tom trenutku (kod nas igra čim te vide s nekim na poziciji). Zaboravljaju da su ministrica i Vlada tu da služe građanima, a ne njihovim partikularnim interesima, i to bez javne nabave!

O tome kako su njihove tvrtke lani poslovale i koliko su im se isplatili dealovi s Dalić, tportal je pisao prije ministričine ostavke.

  • +14
Skidanje velikoga Agrokorova znaka s vrha Cibonina tornja Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Priča o Agrokoru je kompleksna, slojevita i puno je sukobljenih interesa, pa je običnom građaninu teško shvatiti što se uopće događa. Upravo je to dodatan razlog zbog kojeg je proces od početka trebao biti potpuno transparentan.

Za fotelju Martine Dalić, čini se, uopće nema interesa, a pozvani kandidati, kako se ovih dana može čuti, redom odbijaju ponudu premijera Andreja Plenkovića. S obzirom na tešku priču oko Agrokora, u kojoj dionici pucaju iz najteže artiljerije i bremenit resor koji je vodila - to i ne čudi.

Agrokor će preuzeti vjerovnici koji na račun golemoga duga na njega i polažu pravo. Vrijeme je da politika ode iz te priče i da se proces dovrši onako kako je trebalo od samoga početka. No ishod nagodbe, kao i sudske tužbe koje će se valjati još godinama, visjet će kao mač nad glavom političarima koji su se upleli u slučaj nekada Todorićeva koncerna.