SERIJSKO BLAGOVANJE

Restorani često služe desetke sljedova, ali rekorder je 24-satna gozba s jelima posluživanim svakih sedam minuta

30.12.2022 u 19:39

Bionic
Reading

Gozbe našega doba odvijaju se uglavnom u čuvenim svjetskim restoranima. Njihove svakodnevne verzije višesljedni su obroci na temelju načela pokreta Slow Food, kao i degustacijski meniji koje nude vrhunski restorani.

Jedan od onih koji su višesljedne obroke doveli do savršenstva je Thomas Keller, vlasnik i chef restorana 'French Laundry' u Yountvilleu, mjestašcu usred čuvene kalifornijske vinorodne doline Napa, oko sat vožnje udaljene od San Francisca. Keller, osim više drugih restorana, ima i njujorški pandan 'French Laundryja', restoran 'Per Sé' koji se povodi istom filozofijom kada je u pitanju broj sljedova. Kellera gastro-stručnjaci drže jednim od najvećih chefova današnjice, a svakako američkim brojem jedan.

Taj kulinarski majstor danas vodi malo restoransko carstvo što broji sedam restorana (Yountville, New York, Las Vegas) s ukupno sedam zvjezdica prestižna Michelinova gastro vodiča (po tri maksimalne za 'French Laundry' i 'Per Sé'). Jedan od zaštitnih znakova restorana je ponuda fiksnog menija s devet sljedova (u dvije verzije – chefov i vegetarijanski) koji se mijenja iz dana u dan, a gdje, uz predviđene sljedove, od kojih se većina sastoji od samo tri zalogaja, gosti dobivaju i više međujela, malih degustacijskih tanjurića sa savršenim kombinacijama nekoliko okusa (obrok traje oko četiri sata). U posebnim prigodama u 'French Laundryju' jede se i dvadesetak sljedova, a rekordna gozba u tom čuvenom restoranu brojala je 43 slijeda.

U Europi, gdje vrhunskim restoranima već odavna vlada filozofija slow food i gdje prosječni degustacijski meniji broje od devet do četrnaest sljedova (trajanje od tri do četiri sata), Kellerov je pandan do 2011. bio Ferran Adrià, chef i vlasnik glasovitog restorana 'El Bulli' na španjolskoj Costa Bravi nedaleko Barcelone.

Do 2011. kada je 'El Bulli' zatvoren, Adrià je bio svjetski lider kada je u pitanju eksperimentiranje u kuhinji i jedan od začetnika takozvane molekularne kuhinje, a svakako najutjecajniji chef naše ere. Taj čarobnjak okusa, tekstura i aroma, čije su kreacije često šokirale i graničile s onim što većina gurmana može prihvatiti, bio je doista svijet za sebe. Prosječni meni u njegovu El Bulliju brojio je najmanje 25 sljedova, a u jednoj večeri gostima (njih pedesetak) posluživalo se ukupno oko 1300 jela. Restoran je svake godine nudio posve druga jela, a česte su bile i gozbe s rasponom od 37 do 57 sljedova.

Danas, kada su se mnogi restorani odmaknuli od koncepta mnogobrojnih malih sljedova, tradiciju nastavlja barcelonski restoran 'Disfrutar', koji vode chefovi Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, inače učenici Ferrana Adrije i njegovi sous-chefovi iz 'El Bullija'. 'Disfrutar' je danas mjesto koje svijet gastronomije nepokolebljivo gura naprijed novim kulinarskim tehnikama, rezultatom sinergije trojice sjajnih chefova, ali i neprestano proširuje dijapazon utjecaja hrane na gosta otvorena uma i srca. Tu i dalje živi koncept koji su si od prvoga dana restorana zadala trojica chefova – format degustacijskog menija od tridesetak sljedova (obično 32).

'Svi su nam govorili da su meniji od 20-30 sljedova prošlost i da ne možemo tako dalje… Ali mi smo ustrajali i restoran je stalno pun. Taj je format zapravo naš identitet. Gosti su zadovoljni, vraćaju se i ne vidim zašto bismo išta mijenjali', kaže Eduard Xatruch.

Dakle, mnogi degustacijski jelovnici mijenjaju se tijekom vremena, a anegdotski dokazi mogu samo zbunjivati, posebno kada se uključi zaboravnost i pretjerivanje. Restorani su oduvijek, a tako će biti i ubuduće, također radili jednokratne menije za posebne prigode. Uzimajući sve u obzir, evo još nekih od primjera iz devedesetih i dvijetisućitih, isključivo na temelju broja sljedova: restoran 'Alinea' (Chicago) – 25-30 sljedova, 'Masa' (New York) - 25-30, 'Minibar at Café Atlántico' (Washington) – 25-30, 'Tapas Molecular Bar' (Tokio) 20-25, 'Urasawa' (Los Angeles) – 30-35, 'Vidalia' (Washington) – 24, 'Ithaa Undersea Restaurant' (Rangalifinolhu, Maldivi) – 23…

Pored tih restorana, koji su takve degustacijske menije služili ili još uvijek služe, ima i lokala koji povremeno priređuju višesljedne gozbe. Notorni primjer je najduža večera ikada održana, koja je trajala 24 sata i poslužila 1600 obroka. Održana je 2015. u organizaciji internetske stranice bespokeoffers.co.uk, koja se udružila sa svjetski poznatim kulinarskim dvojcem Bompas & Parr, kako bi lansirali najdulji degustacijski jelovnik ikad pokušan.

Dvije stotine različitih jela postavljeno je tako da se posluživalo u prosjeku svakih 7 minuta i 14 sekundi tijekom razdoblja od 24 sata (od 8 ujutro 3. rujna do 8 ujutro 4. rujna). Pedesetak sretnih (relativan pojam) gurmana dobilo je priliku sudjelovati u ovom doživljaju za 'jednom u životu'. Tijekom 86.400 sekundi neprekidnog objedovanja, posluženo je 1600 tanjura, s 4000 delikatno ručno postavljenih mikrobioloških trava i sedam vrsta probavnih pomagala za goste.