DVOSTRUKI RAST CIJENA SVAKI DAN

Zimbabve jači u inflaciji od Jugoslavije

Robert Mugabe - predsjednik Zimbabvea

Robert Mugabe - predsjednik Zimbabvea

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Prema posljednjim kalkulacijama Zimbabve je svojom hiperinflacijom, koja je zemljom 'harala' 2008. godine uspio prestići Miloševićevu Jugoslaviju koja je do sada držala drugo mijesto po najvećoj inflaciji na svijetu.

Primat u hiperinflaciji ipak ostaje u rukama Mađarske koja je nakon Drugog svjetskog rata 1946. godine uspjela inflaciju podignuti na 207 posto dnevno, odnosno uspjelo joj je nešto što nikada prije i poslije nije viđeno, da se cijene proizvoda udvostručuju svakih 15 sati.

SR Jugoslavija je 1994. godine inflaciju dovela do impresivnih 64,6 posto dnevno. Cijene proizvoda su se udvostručavale svakih 1,4 dana no to nije bilo dovoljno da zadrži drugo mjesto s obzirom da je Mugabeov Zimbabve zabilježio inflaciju od 98 posto dnevno i cijene su se udvostručile svakih 24,7 sati. Središnja banka je iz tjedna u tjedan tiskala sve veće apoene zimbavanskog dolara, pa su na novčanice morali ugurati i do 12 nula.

Na četvrto mjesto u povijesti pala je Njemačka 1923. godine u kojoj je najveća inflacija bila samo 20,9 posto dnevno i cijene su se udvostručile svaka 3,7 dana.

Slijedi Grčka 1944. godine sa 17,9 posto dnevne inflacije, a šesta je Kina 1949. godine sa 11 postotnom dnevnom inflacijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi