tportalov savjetnik

Želite li promijeniti mirovinski fond? Pročitajte ovdje sve što o tome morate znati

14.02.2018 u 19:11

Bionic
Reading

Izdvajanje iz plaće za drugi mirovinski stup obavezno je za sve zaposlene. Nakon prvog izbora mirovinskog društva i fonda tijekom štednje možete pod određenim uvjetima promijeniti kategoriju fonda (A, B ili C), ali i mirovinsko društvo koje upravlja vašom ušteđevinom. Evo što trebate učiniti ako se odlučite na neku od zakonom dopuštenih promjena

Mogućnost izbora između tri kategorije fondova uvedena je zakonskim izmjenama 2014. godine. Tada su uz postojeću kategoriju sa srednjim rizikom, koja je dobila oznaku B, uvedene još dvije kategorije. Kategorija A namijenjena je mlađim osobama koje mogu preuzeti nešto viši rizik računajući na mogućnost viših prinosa na duži rok, dok kategorija C najviše odgovara osobama koje su se već približile mirovini pa ih prvenstveno zanima sigurnost ušteđenih sredstava.

Dakle pri promjeni kategorije obveznog mirovinskog fonda trebate uzeti u obzir svoje godine, plan za mirovinu i količinu rizika koju ste voljni preuzeti.

Trenutno u drugom mirovinskom stupu djeluju četiri mirovinska društva (AZ, Raiffeisen, Erste, PBZ CO), od kojih svaki upravlja s po tri fonda A, B i C kategorije.

Ako niste zadovoljni postignutim rezultatima, možete promijeniti i mirovinsko društvo koje upravlja vašom ušteđevinom.

Uspješnost mirovinskih društava i fondova kojima upravljaju mjeri se ostvarenim prinosima uzimajući u obzir stupanj rizičnosti ulaganja. Podaci o poslovanju svakog pojedinog fonda dostupni su na internetskim stranicama mirovinskih društava koja su dužna svakodnevno objavljivati neto vrijednost imovine fonda, vrijednost obračunske jedinice i kretanje prinosa. Usporedne podatke o prinosima mirovinskih fondova možete pronaći na stranicama Hanfe i specijaliziranog portala Hrportfolio.hr.

Ako se odlučite za promjenu mirovinskog fonda, zahtjev možete predati na šalteru REGOS-a i u poslovnicama Fine. Pritom morate voditi računa o tome da se uvjeti razlikuju ovisno o kombinaciji za koju se odlučite.

U slučaju da želite zadržati istu kategoriju fonda i promijeniti mirovinsko društvo možete to učiniti pod uvjetom da je prošlo više od 14 dana od prethodne promjene mirovinskog fonda. Pritom treba naglasiti da u prve tri godine članstva plaćate naknadu za izlaz iz mirovinskog fonda (od 0,2 do 0,8 posto od ukupno ušteđenih sredstava), a nakon prve tri godine mirovinsko društvo i fond možete besplatno promijeniti.

Uvjeti za promjenu kategorije fonda znatno su stroži. Ako se odlučite za drugu kategoriju (A, B ili C), možete to učiniti tek kada navršite broj godina koji je djeljiv s tri (npr. 27 godina, 36 godina itd.), i to samo u kalendarskom mjesecu u kojemu ste rođeni.

Razlog za postavljanjem takvog uvjeta je sprečavanje naglog odljeva iz pojedinih mirovinskih fondova koji bi mogao narušiti ravnotežu nužnu za ostvarivanje investicijske strategije.

Ako mijenjate kategoriju fonda, a zadržavate isto mirovinsko društvo, ne naplaćuje se izlazna naknada.

  • +12
Splitski umirovljenici prosvjedovali na Zapadnoj obali zbog malih mirovina i lošeg socijalnog stanja Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

Prilikom dobrovoljne promjene fonda postoje i određena ograničenja, a neke promjene provode se automatski kada se steknu zakonski uvjeti za to. Ako ste član fonda kategorije A, na dan kada do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu budete imali još deset godina, odnosno kada navršite 55 godina, vaše mirovinsko društvo prebacit će vas u mirovinski fond kategorije B.

Ako ste član fonda kategorije B koji do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu ima manje od pet godina, prebacit će vas u mirovinski fond kategorije C, a ako vam je do datuma umirovljenja ostalo pet do deset godina, možete samostalno odlučiti o promjeni iz fonda kategorije B u fond kategorije C, ali nemate više mogućnost izbora fonda kategorije A.