Na što se troši RTV pristojba

Zašto voditelji BBC-a mlate brutalnu lovu dok HRT-ovi skupljaju kikiriki?

22.07.2017 u 17:05

Bionic
Reading

Najpoznatija svjetska javna televizija BBC našla se ovih dana na udaru britanske javnosti nakon što je otkriveno koliko zarađuju najbolje plaćeni glumci i voditelji, a pravnici procjenjuju da postoje osnove i da se protiv BBC-a podignu tužbe zbog spolne diskriminacije

Kontroverze oko toga kako se troši novac na javnoj televiziji, nisu isključivo hrvatska specifičnost, a upravo ovih dana zakuhalo je i na najpoznatijoj svjetskoj javnoj televiziji BBC-u. British Broadcasting Corporation, kako je puno ime britanske radiotelevizije, prvi put otkrio je koliko zarađuju najbolje plaćeni glumci i voditelji i time izazvao burnu reakciju tamošnje javnosti.

BBC je osnovan i posluje na temelju kraljevske povelje koja se redovito obnavlja, najčešće u desetgodišnjim razmacima. Povelja, između ostalog, sadrži odredbe o tome da BBC mora raditi u interesu javnosti, odredbe koje mu jamče uredničku neovisnost, kao i okvire za dužnosti nadzornog odbora i uprave. Povelje se izrađuju u suradnji s britanskim ministarstvom kulture i još je prošle godine tamošnja vlada najavila da će s poveljom o BBC-u koja je stupila na snagu početkom ove godine, tražiti da poznata radiotelevizija otkrije iznose koje dobivaju najbolje plaćeni novinari, voditelji i glumci.

Tadašnji britanski premijer David Cameron najavljivao je da će BBC morati objaviti iznose samo za osobe koje primaju više od 450 tisuća funti godišnje, no sadašnja premijerka Theresa May snizila je taj iznos na 150 tisuća funti, iznos koji i sama prima kao premijerka.

BBC se, inače, oštro protivio objavi liste, tvrdeći da će komercijalne televizije time lako moći konkurirati javnom mediju nudeći najpoznatijim voditeljima i novinarima veće iznose. Generalni direktor Tony Hall upozorio je i da bi objava liste mogla dovesti do inflacije plaća voditelja.

BBC se, poput Hrvatske radiotelevizije, financira najviše iz pretplate, uz dodatne prihode od marketinga, kao i od prodaje prava na emitiranje vlastitih emisija. Godišnji prihodi britanske korporacije se tako vrte oko iznosa od pet milijardi funti i iako na listi nisu objavljeni egzaktni iznosi, nego su primatelji dohodaka grupirani u razrede s rasponima od 50 tisuća funti, objavljeni podaci kazuju sasvim dovoljno.

pravimo se englezi

I Britanci imaju jeftiniju RTV pretplatu

U Velikoj Britaniji osnovna godišnja radiotelevizijska pretplata kojom se financira BBC iznosi 147 funti, što prema trenutnom tečaju iznosi oko 1230 kuna. U Hrvatskoj, čiji je bruto domaći proizvod po stanovniku, gledan po paritetu kupovne moći, upola manji od britanskoga, osnovna godišnja RTV pretplata je tek dvadesetak posto niža nego u Britaniji. Kad bi se koristili jednaki omjeri pretplate u odnosu na BDP, godišnja pretplata u Hrvatskoj bi umjesto sadašnjih 960, iznosila šestotinjak kuna, odnosno 50 kuna mjesečno.

Za početak napomenimo da se godišnja plaća generalnog direktora BBC-a Tonyja Halla kreće negdje u rasponu od 450 tisuća do pola milijuna funti, a plaća njegove zamjenice Anne Bulford je u idućem nižem razredu, od 400.000 do 450.000 funti. No ti su podaci već bili poznati, s obzirom na to da se primanja višeg BBC-ova menadžmenta objavljuju već godinama kao dio redovnog godišnjeg izvještaja o poslovanju.

Najzanimljiviji je svakako dohodak najbolje plaćene BBC-ove zvijezde. Radi se o voditelju Chrisu Evansu koji je 2015. potpisao trogodišnji ugovor za vođenje globalno poznate BBC-ove automobilističke emisije 'Top Gear', nakon što ju je napustio popularni voditeljski trojac u sastavu: Jeremy Clarkson, Richard Hammond i James May. Iako je Evans još prije godinu dana napustio Top Gear, odnosno srezao svoj ugovor za dvije godine, on se nalazi na samom vrhu objavljene liste jer se ona odnosi na posljednju BBC-ovu fiskalnu godinu. Evans, koji i dalje radi kao voditelj na BBC-ovu radiju, tako je bio plaćen između 2,2 i 2,25 milijuna funti.

Na drugom mjestu nalazi se slavni bivši nogometaš Gary Lineker koji na BBC-u radi kao komentator nogometa. Lineker prima barem 1,75 milijuna funti godišnje, odnosno nešto manje od 15 milijuna kuna za svoj angažman.

Evans i Lineker time ponešto iskaču iz prosjeka jer su jedini ljudi na BBC-ovoj platnoj listi koji su primili više od milijun funti. Nakon njih, kao treći na listi, slijedi voditelj Graham Norton koji vodi vrlo popularnu emisiju u kojoj su mu gosti zvijezde iz svijeta zabave, posebno poznati glumci i glumice, koji prima između 850 i 900 tisuća funti.

Među hrvatskoj publici poznatijim imenima zgodno bi bilo izdvojiti tenisku legendu Johna McEnroea. Prema objavljenim podacima, McEnroe dobiva barem 150 tisuća funti, a iznos je posebno upečatljiv ako se uzme da je tenisač, koji je nekad bio vrlo poznat po ispadima bijesa na terenu, na BBC-u angažiran uglavnom samo tijekom dvaju tjedana turnira u Wimbledonu.

Još jedno poznato ime je David Jason, glumac koji je hrvatskim gledateljima prepoznatljiv po ulozi legendarnog Delboya iz Mućki i koji godišnje dobiva između 200 i 250 tisuća funti. Možda nije baš milijunaški, ali svakako bolje od po nekoliko funti koje je Delboy muljanjima nekad zarađivao na londonskim ulicama.

Ipak, dobar dio poznatih voditelja i glumaca čija su lica poznata iz BBC-ovih emisija svejedno je izbjegao objavu svojih dohodaka. Riječ je o osobama koje nisu izravno zaposlene na BBC-u, nego ih plaćaju produkcijske kuće koje imaju ugovore s televizijskim gigantom. Tako se, na primjer, na listi ne nalazi ime legendarnog Davida Attenborougha, voditelja prirodoslovnih emisija, ili ime američkog glumca Matta LeBlanca koji se nalazi u ulozi voditelja 'Top Geara'.

Najsnažnija reakcija na objavu liste BBC-a ipak je došla kao odgovor na razliku između dohodaka koje primaju žene i muškarci. Pojedini pravnici komentirali su kako se objavljeni podaci mogu koristiti kao podloga za moguće tužbe protiv BBC-a na temelju spolne diskriminacije. Generalni direktor Tony Hall je još i prije same objave, kad se saznalo da na listi najbolje plaćenih samo trećinu čine žene i da su sedmero najbolje plaćenih isključivo muškarci, obećao da će učiniti sve da u idućih nekoliko godina nestane razlika u plaćama između žena i muškaraca. Uz kritike o spolnoj diskriminaciji, nakon objave su se mogli čuti i prigovori za rasnu diskriminaciju na BBC-u.

Objava liste koja će se ponavljati svake godine, koliko kritizirana zbog mogućeg odljeva najboljih voditelja i novinara s javne na privatne televizije, toliko je i dobrodošla kao dodatni korak u transparentnosti trošenja javnog novca u Velikoj Britaniji. Umjesto da se, kao u Hrvatskoj gdje se zbog inzistiranja na transparentnosti smjenjuju nadzorni odbori, sprječava bolji uvid u poslovanje javne radiotelevizije, u Britaniji je najnovija objava i u političkim krugovima dočekana s odobravanjem. Šteta samo što su se hrvatski vlastodršci spremni ugledati u Britaniju samo kad je potrebno naplatiti pristojbe, a ne i kad je potrebno objaviti kako se te pristojbe troše.