DRAMA SE NASTAVLJA

Sabor smjenjuje Nadzorni odbor HRT-a nakon prozivki za kriminal

12.07.2017 u 13:39

Bionic
Reading

Nakon drame koja se u kuloarima vodila prošli tjedan, HDZ je očito donio odluku da ipak ide u smjenu Nadzornog odbora. Već za četvrtak ujutro u 8 sati sazvana je sjednica Odbora za medije na kojoj je to jedna od točaka

Saborski Odbor za medije sutra će na sjednici raspravljati o smjeni četiri člana Nadzornog odbora HRT-a. Radi se o Anji Šovagović Despot, Katarini Bakiji, Miroslavu Grgiću i Šenolu Selimoviću.

Podsjetimo, o smjeni Nadzornog odbora HRT-a govorilo se već prošli tjedan, no sjednica Odbora za medije prošli petak, na kojoj je navodno smjena trebala biti progurana kroz točku 'razno', odjednom je otkazana.

Naime, samo dan prije te sjednice Nadzorni odbor je usvojio izvještaj o svom radu te o nadzoru zakonitosti rada i poslovanja HRT-a. U izvještaju se žestoko proziva uprava javnog servisa te se, između ostaloga, navodi da je 'zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba', NO proslijedio DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o sklapanjima izvansudskih nagodbi te o učinkovitosti javne nabave na HRT-u.

Tako se u izvještaju spominje kako je u razdoblju od 1. listopada do 11. studenog 2016. godine HRT poslovao bez zakonskog zastupnika i odgovorne osobe, odnosno nije imao glavnog ravnatelja HRT-a. Televizijski i radijski program emitirao se bez unaprijed utvrđene programske sheme, a satnice pojedinih emisija mijenjale su se sa svakom promjenom uredničke strukture HRT-a (…)

Nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. obavljala se netransparentno, bez jasno definiranih kriterija vrednovanja projekata, a ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali su se i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv (…)', stoji u izvješću.

'Sazivanje sjednice s točkom razriješenja pokazuje da smo bili u pravu. Prošli tjedan sam upozorio na to i očito je da se ovo valjalo iza brda. Nadzorni odbor HRT-a je upozorio na nepravilnosti i sad ga žele smijenti. Očito da im trebaju poslušnici koji će klimati glavom i izvršavati njihove kriminalne radnje. Čak ni Anja Šovagović Despot ne želi popustiti pod pritiscima i raditi ilegalne stvari', kazao je za tportal SDP-ov član Odbora za medije Damir Tomić, dodavši kako će se SDP boriti za javni servis.