NOVA AUTOBIOGRAFIJA

Otkriveni nepoznati detalji iz života Del Boya

21.07.2014 u 09:11

Bionic
Reading

Britanski komičar David Jason domaćoj publici zasigurno je najprepoznatljiviji po liku Dereka Trottera 'Del Boya' kojega je tumačio u kultnoj humorističnoj seriji 'Mućke'

Nedavno je u izdanju Profila objavljena Jasonova autobiografija 'Moj život' u kojoj slavni glumac na duhovit i opušten način, kao da je i sam jedan od otkačenih likova koje je tumačio, opisuje događaje koje je proživio, od siromašnog djetinjstva, preko osobnih tragedija, pa sve do ponovo pronađene sreće uz drugu suprugu Gill i njihovu djevojčicu koju je dobio u 61. godini života.

Kako objašnjava Jason, niz puta se nalazio u smrtnoj opasnosti, a jedna od njegovih potencijalno najsmrtonosnijih avantura bio je ronilački izlet na egzotičnim Djevičanskim otocima. Tijekom ronjenja u nemirnom moru ostao je zarobljen u valovima, ekipa s kojom je došao nije ga mogla pronaći, pa se jedva dokopao obližnje stijene na kojoj je proveo sate na jakom suncu, bez vode, usred ničega. 'Ne znam koliko sam dugo bio bez svijesti, ali nakon što sam se osvijestio, sjeo sam i u prvi tren imao dojam – da je sve bio san, a ja sam u krevetu s Gill na sigurnom u našem apartmanu', piše Jason, koji se tada prisjetio svih važnijih trenutaka svog života. 'Moram odmah istaknuti da je to priča o ogromnoj količini sreće koja me pratila', ističe Jason.


A priča je započela 2. veljače 1940. godine, svega pet mjeseci nakon početka Drugog svjetskog rata, u Londonu, u obitelji White. Mali David, pravim imenom David White, djetinjstvo je proveo u ratom razrušenom sjevernom Londonu, uz sedam godina starijeg brata Arthura, majku kućanicu, porijeklom iz Walesa, i oca, člana mesarske obitelji, koji se odmetnuo i postao prodavač ribe na tržnici Billingsgate. David se rodio kao jedan od dvojice jednojajčanih blizanaca, no njegov brat nije preživio – rodio se mrtav. 'Činjenica da sam izvorno bio polovica jednog dueta, poslije je postala povod teoriji, koja se često isticala u novinskim člancima, da je moj život otada bio očajnički pokušaj da nadoknadim gubitak svog mrtvorođenog brata', piše Jason obrazlažući da to ipak nije istina.

Duhoviti glumac navodi da je svoju punu visinu od 170 centimetara dosegnuo već do svoje četrnaeste godine: 'Tada je moje tijelo odlučilo da mu je dosta duljenja i ostalo pri tome.' Nije bio osobito dobar učenik, a ni osobito zainteresiran za glumu. 'Moja komičarska specijalnost bilo je oponašanje učitelja', piše Jason, dodajući da je tjelesni odgoj bio jedini predmet iz kojega je mogao nešto postići – i to čak bolje o drugih. Njegovo prvo glumačko iskustvo bilo je u školskoj predstavi 'Rat kraj ceste' u kojoj je morao zamijeniti kolegu koji se razbolio. Nikako mu se nije sviđala ideja da sudjeluje u školskoj predstavi: 'Dakle, ja sam želio glavnu ulogu u školskoj predstavi jednako koliko sam želio da me netko učestalo bode u oko vrućim štapom.' Osim toga, gluma je bila čista sramota. 'U mom nemoćnom, dječačkom mozgu gluma je bila stvar za cure, ženskasta aktivnost, vrlo vjerojatno podrazumijevala je nošenje neke sramotne odjeće i gotovo bi sigurno pojedincu jamčila podrugivanje vršnjaka', sjeća se Jason.

No na koncu mu se gluma poprilično svidjela jer je mogao nesmetano izostajati iz škole i ponekad putovati, a i odvukla ga je od 'lošeg društva' u koje je skoro upao – završio je pred sudom zbog krađe olovnih cijevi – ali srećom nije odlučio nastaviti svoju kriminalnu karijeru. Naprotiv, prihvatio je poziv da se učlani u amatersku kazališnu skupinu, iako mu je i to isprva zvučalo odbojno. No kad je shvatio da u skupini nema dječaka, nego samo djevojčica, brzo se predomislio.


Školu je napustio s 15 godina i bio je bez ideje o tome što bi želio raditi. Prvi posao, u kojemu je uživao, dobio je u automehaničarskoj garaži, no kad je trebao dobiti promaknuće, odlučio je odustati od tog posla pa se prijavio za naučnika u Elektroprivredi gdje je radio naredne dvije godine, nakon čega s prijateljem osniva vlastitu tvrtku za električne radove kojoj će se kontinuirano vraćati i nakon što se odluči za karijeru profesionalnog glumca.

Isprva je jedva dobivao ikakve poslove, uglavnom u kazalištu, a ime je promijenio jer se morao učlaniti u Equity, no glumac istog imena, David White, već je postojao. David se sjetio legende o Jazonu i Argonautima i odabrao je umjetničko ime: David Jason. Kako je i njegov stariji brat Arthur bio glumac, prve ozbiljnije angažmane dobio je zahvaljujući bratovim poznanstvima. U to vrijeme bio je u vezi s Carol Collins, sestrom Phila Collinsa, a pred vratima prvog uspjeha bio je kad je radio televizijsku seriju za djecu 'Ne podešavajte svoj televizor' s Ericom Idleom, Mikeom Palinom i Terryjem Jonesom. Serija je bila iznimno uspješna, no mladi i nadobudni komičari željeli su dobiti večernji termin kako bi njihov smisao za humor došao do punog izražaja. U tome su i uspjeli, ali u projekt nisu pozvali dojučerašnjeg kolegu Davida Jasona. 'Jeste li se grizli zbog toga?' pitate me. 'Jesam', odgovaram. Jako sam se grizao. Ne mogu govoriti u ime Denise, ali znam da sam ja pustio dosta suza. Dragi čitatelji, najvjerojatnije ste se u svom životu nekad susreli s 'Letećim cirkusom Montyja Pythona' i znate kakav je to bio hit i koliko je važan u povijesti komedije. Bilo je to kao da se raspao bend i onda se ponovo osnovao bez nas. Denise i ja bili smo članovi originalne postave, ali onda smo izbačeni. Barem sam ja imao takav osjećaj', piše Jason.


Malo više sreće imao je s 'Mućkama', iako ga ni tamo isprva nisu željeli, no ulogu je na kraju ipak dobio, a Dereka je oblikovao prema svom poznaniku iz vremena dok je još radio kao električar. No 'Mućkama' je krenulo loše i bile su pred otkazivanjem, da ih nije spasio štrajk na BBC-ju pa je serija reprizirana i tek je tada osvojila gledatelje. Ekipa je doživjela veliki šok kad je preminuo njihov kolega Lennard Pearce, originalni djed iz 'Mućki'. Uslijedili su 'Dražesni pupoljci svibanjski' na kojima je radio s Catherineom Zeta – Jones čiji mu je suprug, Michael Douglas, kasnije zahvaljivao jer je pazio na nju tijekom snimanja. Uslijedio je još jedan privatni šok kad je Davidovoj supruzi Mayfanwy dijagnosticiran rak dojke od kojega je kasnije i preminula, dok je on snimao 'Frostov pristup'. Mir je ponovo pronašao s 20 godina mlađom Gill s kojom je prvi put postao otac u 61. godini života.