SVE ZA PRETPLATU

BBC će špijunirati bežične mreže kako bi otkrili neplatiše

09.08.2016 u 08:00

Bionic
Reading

British Broadcasting Corporation (BBC) kroz rujan će na ulice poslati niz posebno opremljenih kombija, koji će 'hvatati' informacije s bežičnih privatnih Wi-Fi mreža diljem zemlje. Na ovaj način BBC želi stati u kraj korisnicima koji ne žele plaćati TV pretplatu, a koriste iPlayer za besplatan pregled sadržaja

Od 1. rujna u Ujedinjenom Kraljevstvu na snagu stupa zakon koji govori da će se i korisnici koji se služe BBC iPlayer servisom za praćenje programa online (umjesto preko uobičajenih antena) morati plaćati TV pretplatu. Špijuniranjem informacija koje kolaju privatnim mrežama, BBC će navodno moći 'uhvatiti' one koji stvar ne plaćaju. Kako to točno planiraju napraviti nisu otkrili, a otvoreno je veliko pitanje legalnosti poteza.

Ipak, The Telegraph piše kako je BBC uspio dobiti posebnu dozvolu za ovakvu vrstu 'snifanja' bežičnih mreža, koju inače koriste samo tijela zadužena za borbu protiv kriminala. Jedna od teorija govori kako će kombiji s posebnom opremom zapravo pretjecati mrežni promet i koristiti veličinu enkriptiranih podatkovnih paketa kao svojevrsni 'otisak prsta', specifičan za korištenje iPlayera.


Bilo kako bilo, s erom u kojoj uobičajeni načini gledanja TV programa navodno smanjuju broj platiša, javni servisi nalaze sve moguće načine kako bi osigurali financijska sredstva i osigurali svoje dalje postojanje. Nakon što se u ovakve mutne vode uputio i čuveni BBC, samo je pitanje vremena gdje će i kada ostale kuće krenuti sa sličnim potezima.

Maksimalna kazna za neplatiše je tisuću funti (oko 8.800 kuna). Neplatiša je 2012./2013. bilo 180.000 (barem onih koje se 'uhvatilo'), a 2013./2014. je od pretplata BBC ugrabio 3,7 milijardi funti.