tržište kapitala

​​​​​​​Zagrebačka burza: Pozitivan početak tjedna

Bionic
Reading

Pozitivan početak tjedna, tijekom kojeg su se većina europskih dioničkih indeksa oporavljala od gubitaka zabilježenih prethodnog tjedna, odražavao se i na Zagrebačkoj burzi. CROBEX i njegova uža inačica su zabilježili rast od 0,1 posto

Među sektorskim indeksima, turistički sektor je prednjačio s porastom od 0,8 posto. Većina dionica domaćih hotelijera, koje nisu obuhvaćene spomenutim indeksom, također su zabilježile blagi rast, čime je zaokružen uspješan dan za taj sektor. Jedino je indeks industrijskog sektora zabilježio pad, smanjivši se za 0,3 posto.

Promet na burzi bio je nešto viši u usporedbi s krajem prošlog tjedna, dostigavši 2,3 milijuna eura. Ponovno je u fokusu bila dionica Atlantic Grupe s prometom od 1,1 milijuna kuna u blok transakcijama i 141 tisuću kuna u redovnom prometu, pri čemu je cijena porasla za 0,9 posto. Dionicama Končar - Distributivni i specijalni transformatori također se trgovalo aktivno, s porastom cijene za 0,7 posto i prometom od 160 tisuća eura. Ostale dionice su dan završile s mnogo manjim prometom, a Span je zabilježio promet od 90 tisuća eura, uz pad cijene od 4 posto, što ga je svrstalo među najveće gubitnike dana.

Među dobitnicima su se istaknule dionice domaćih hotelijera, gdje su Liburnia Riviera Hoteli zabilježili rast od 3,1 posto, Maistra 2,7 posto, a Arena 1,2 posto. Među gubitnicima se posebno istaknulo Zvečevo koje, nakon što je prethodni mjesec dostiglo najvišu cijenu još od 2017. godine, počelo padati s tih razina te je upisalo pad od 10,7 posto.

Dobitnik dana: Liburnia Riviera Hoteli +3,11% 332,00

Gubitnik dana: Zvečevo -10,71% 10,00

CROBEX: +0,14% 2.803,42