tržište kapitala

Zagrebačka burza: Dionice pod pritiskom drugi dan zaredom

Bionic
Reading

Nakon izborne stanke u srijedu, trgovanje na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je nastavljeno u negativnom tonu, pri čemu su cijene dionica ponovno bile pod pritiskom

U isto vrijeme svjetski indeksi su zaustavili višednevni negativni niz i prividno krenuli u opravak. CROBEX je izgubio 0,35 posto te završio dan na 2803,31 bodova. Sektorski indeksi su također redom završili u crvenom, iako sa samo umjerenim gubicima manjim od 1 posto. Prkosio je jedino indeks turističkog sektora s plusom od 1,88 posto poduprijet dobrim izvedbama Mon Perina (+1,88 posto) i Valamara (+0,77 posto). Samo 5 od ukupno 31 dionice je zabilježilo pozitivni dnevni pomak što ide u prilog trenutnom tmurnom sentimentu.

Ukupna dionička likvidnost je bila milijun eura, što je jednako onoj zabilježenoj u protekla dva dana trgovanja.

Najaktivnije su bile dionice Adrisa (313 tisuća eura), Valamara (148 tisuća eura) i Končara (138 tisuća eura). Dalekovod je objavio vijest o sklopljenom ugovoru vrijednom 14 milijuna eura za izgradnju dalekovoda u Norveškoj, pri čemu dionica nije promijenila cijenu.

Ericsson Nikola Tesla je objavio nastavak suradnje s HT Mostarom putem novog ugovora od 4 milijuna eura za modernizaciju i održavanje mobilne mreže. Ericsson je zabilježio pad od 0,95 posto.

Najbolju izvedbu dana među likvidnijim dionicama upisao je Adris s rastom od 3,07 posto čime se primakao najvišoj postignutoj cijeni od 86 eura. Među gubitnicima istaknula se dionica Meritus Ulaganja koja je kliznula 9,24 posto pri prometu od samo 8 tisuća eura, bez objava vijesti koje bi mogle utjecati na cijenu. Drugi loš dan u nizu imala je Zagrebačka banka s minusom od 2,59 posto.

Dobitnik dana: Adris Grupa +3.07% 84.00

Gubitnik dana: Zagrebačka banka -2.59% 17.00

CROBEX: -0,35% 2803,31