Gorki lijekovi

Vlasnik Plive snažno srezao prognoze, dionice Teve u slobodnom padu

13.02.2018 u 06:47

Bionic
Reading

Prošlotjedna objava rezultata i očekivanja za ovu godinu razočarala je dioničare izraelske Teve, najvećeg svjetskog proizvođača generičkih lijekova koji se već neko vrijeme bori s problemima, dok Pliva istovremeno bilježi rekorde

Prošli rezultati bolji od očekivanja, ali lošija očekivanja budućih rezultata sukus su objave financijskih i poslovnih rezultata jednog od najvećih svjetskih proizvođača generičkih lijekova, izraelske Teve. Kompanija koja je u Hrvatskoj poznata kao vlasnik farmaceutske perjanice Plive krajem prošlog tjedna objavila je da je u posljednjem tromjesečju 2017. godine ostvarila poslovne prihode od 5,5 milijardi dolara, što je bilo nešto bolje od očekivanja analitičara koji su procjenjivali da će Tevini prihodi iznositi oko 5,3 milijarde dolara.

No nakon objave rezultata Tevine dionice ipak su skliznule za desetak posto jer su prognoze financijskih rezultata za ovu godinu, koje su objavljene s lanjskima, bile niže od onoga čemu su se nadali investitori. Konkretno, Teva je lani u cijeloj godini ostvarila prihode od 22,4 milijarde dolara, gotovo pola milijarde dolara više nego u 2016. No prognoze za ovu godinu kreću se u rasponu od 18,3 do 18,8 milijardi dolara.

Kåre Schultz, početkom studenog imenovan na poziciju glavnog izvršnog direktora Teve, kazao je prilikom objave rezultata da je '2017. bila izazovna godina' te da se od početka 2018. 'fokusiraju na ispunjavanje financijskih obaveza i osiguravanje održivog i puno stabilnijeg poslovnog modela za budućnost'.

Tevini problemi dobro su poznati javnosti. Prvi veliki uteg poslovanju su dugovi nastali gotovo 40 milijardi dolara vrijednim preuzimanjem generičkog poslovanja tvrtke Allergan koje je dovršeno 2016. godine. S druge strane, Teva se bori s izazovima američkog tržišta na kojem ostvaruje više od polovice prihoda. Uz trend padajućih cijena generika, Teva se bori i s konkurentskim generičkim verzijama njenog vrlo popularnog lijeka za multiplu sklerozu, Copaxonea.

  • +10
Opći štrajk u Izraelu zbog otkaza u farmaceutskoj kompaniji Teva Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svi ti problemi rezultirali su nimalo laskavim neto gubitkom od 16,4 milijarde dolara u cijeloj 2017. godini, što je najvećim dijelom posljedica otpisa tzv. goodwilla od čak 17,1 milijardu dolara. Teva je još ranije kao lijek za svoje probleme najavila oštar zaokret poslovne politike, a među glavnim potezima nalaze se otkazi za oko četvrtinu, odnosno 14 tisuća zaposlenih, od čega bi polovica trebala biti podijeljena do sredine ove godine. Usto, Teva je od prosinca zatvorila šest proizvodnih lokacija, a očekuje se da bi ove godine mogla najaviti zatvaranje dodatnih šest. U Tevi su napomenuli da se nalaze na dobrom putu da ove godine ispune barem polovicu planiranog smanjenja troškova od tri milijarde dolara, što bi u potpunosti trebalo biti ostvareno u 2019. godini.

Mada je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive, prošlog tjedna u razgovoru za tportal kazao kako zasad u Hrvatskoj nemaju detaljnijih informacija o mogućem utjecaju Tevine prilagodbe na Plivu, teško je očekivati nekakve promjene. Pliva se nalazi među najuspješnijim poslovnim jedinicama Teve. Prema onome što je kazao Furjan, domaća je kompanija lani imala jednu od rekordnih godina, 'bez obzira na turbulentnu situaciju na hrvatskom zdravstvenom tržištu i velike promjene na svim ključnim tržištima u svijetu', te je zaposlila 250 ljudi i investirala 300 milijuna kuna u opremu i prostore. Njen sveukupni uspjeh velikim dijelom je rezultat investicijskog zamaha koji je trajao nekoliko godina.

  • +4
Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U slučajevima u kakvima se nalazi Teva korporacije se obično prvo rješavaju problematičnih i neprofitabilnih dijelova u želji da srežu troškove i smanje financijsko opterećenje za cijelu grupu. Furjan je kazao da će detaljnije informacije imati za 'mjesec do dva', no čak i ako 'bude promjena u nekim organizacijskim jedinicama', prvi čovjek Plive je uvjeren 'da za neko vrijeme broj zaposlenih neće biti manji u odnosu na danas', kad u njoj radi 2300 ljudi.

Teva je nakon preuzimanja generičkog poslovanja od Allergana bila opterećena s oko 35 milijardi dolara dugova. U posljednjem lanjskom kvartalu taj je dug smanjen na 32,5 milijardi, a od početka ove godine za dodatnu 1,1 milijardu dolara, piše Reuters. U Tevi su kazali da ove godine namjeravaju otplatiti najmanje 3,5 milijardi dolara obaveza iako je prošlog tjedna najavila i da će ove godine izdavanjem dužničkih vrijednosnica pribaviti pet milijardi dolara.