sjednica vlade

[FOTO] Plenković: Vrhunac epidemije za 2 do 3 tjedna. Imamo razloga vjerovati da mjere daju rezultata

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.10.2020 13:34
  • Objavljeno 29.10.2020 u 11:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Vlada će na redovnoj sjednici raspravljati o prijedlogu rebalansa ovogodišnjega državnog proračuna i o prijedlogu proračuna za 2021. te projekcijama planova za 2022. i 2023. godinu. Najavljena je i odluka o povećanju minimalne plaće u idućoj godini. Premijer Andrej Plenković na početku sjednice se osvrnuo na epidemiju koronavirusa koja iz dana u dan uzima sve više maha

'Broj oboljelih se ubrzava u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta. Raste broj umrlih. Brojne europske zemlje koje su u goroj situaciji od nas uvode restriktivne mjere. Premda brojevi rastu, imamo naznake da trend usporava, za dva do tri tjedna očekujemo vrhunac epidemije. Najvažnije da se pridržavamo mjera, ako nećemo, tada neće doći do usporavanja', rekao je premijer.

Istaknuo je da vjeruje da možemo izbjeći strože mjere ako budemo odgovorni. Pozvao je sve na solidarnost.

'Ovo je trenutak kada odlučujemo hoćemo li uspjeti ili ne, pokažimo jesmo li kao nacija solidarni', naglasio je Plenković.

Premijer je nakon toga krenuo s obrazloženjem glavne teme današnje sjednice, a to je rebalans proračuna.

'Ekonomski pokazatelji za treće tromjesečje ukazuju na oporavak. Prema dostupnim informacijama, predviđa se da će u 2020. godini gospodarski pad iznositi osam posto. To je manje od procjena o kojima smo govorili tijekom proljeća. Prije izbijanja epidemije fiskalna politika Vlade u funkciji gospodarskog rasta bila je usmjerena na daljnje jačanje fiskalne održivosti', rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada donijela niz mjera za pomoć gospodarstvu.

  • +6
  • +3

Vlada

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Uspjeli smo imati bolju turističku sezonu, koja se pokazala iznad svih očekivanja, i stoga smo imali bolju proračunsku situaciju. Bilježimo i priljev sredstava iz fondova EU-a, no nastavak pandemije od nas zahtijeva daljnju aktivnost. Povećavamo sredstva za mirovine i potpore za gospodarstvenike. Dodatna sredstva izdvajamo i za plinski terminal na Krku', izjavio je premijer.

Naglasio je da se rebalansom proračuna sanira sektor zdravstva te povećavaju izdvajanja za mirovine, nezaposlene i sustav socijalne skrbi.

U 2021. Plenković očekuje rast BDP-a od pet posto.

Najavio je da će minimalna plaća u idućoj godini iznositi 3400 kuna neto, što je za 150 kuna više nego u 2020.

'Riječ je o povećanju od 4,60 posto. Ukupno povećanje plaće od 1.1.2021. u odnosu na 2016., kad smo došli u priliku da odnosimo odluke, bit će za 900 kuna neto više', istaknuo je premijer.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!