UČVRSTILI POZICIJU

Upoznajte novog-starog najboljeg prijatelja SAD-a

13.07.2023 u 20:12

Bionic
Reading

Upoznajte novog-starog najboljeg prijatelja SAD-a u svjetskoj ekonomiji. Prema novoj objavi Luisa Torresa iz Banke saveznih rezervi Dallasa, Meksiko je ponovno učvrstio svoje mjesto glavnog američkog trgovinskog partnera, s 263 milijarde dolara vrijedne robe koja je prošla između tih dviju zemalja u prva četiri mjeseca 2023. Trgovanje s Meksikom činilo je 15,4 posto ukupne robe izvezene i uvezene iz SAD-a, neposredno ispred ukupne trgovine Amerike s Kanadom (15,2 posto) i Kinom (12,0 posto)

Čak i dok se svijet pomiče s vrhunca pandemije, sposobnost Meksika da preuzme prvo mjesto od Kine – koja je provela posljednja dva desetljeća integrirajući se u američko gospodarstvo – jasan je znak kako će ekonomski kaos 2020. nastaviti definirati svjetsko gospodarstvo u godinama koje dolaze.

Prema Fedu iz Dallasa, sjeme za ovu promjenu posijano je još prije pandemije – s carinama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na neke kineske proizvode i potpisivanjem trgovinskog sporazuma između SAD-a, Kanade i Meksika, te blagog ažuriranja gotovo tri desetljeća starog Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

No Torres napominje da promjene također sugeriraju ubrzani pomak prema 'nearshoringu', praksi u kojoj zemlje pokušavaju dovesti opskrbne lance za ključnu robu u zemlje koje su joj bliske i fizički i politički.

'Iako su podaci o nedavnom nearshoringu rijetki, a dokazi o tome uglavnom su anegdotski, povećani protekcionizam i povezana industrijska politika dosljedni su s manje globalne trgovine, više regionalne trgovine te nearshoringom i reshoringom, odnosno vraćanjem proizvodnje u matičnu zemlju', napisao je Torres .

Nearshoring se povećao tijekom pandemije zbog povećanih troškova slanja proizvoda preko Pacifika i potražnje potrošača za bržim rokovima isporuke. Peter S. Goodman iz New York Timesa također je ranije ove godine napisao da tvrtke poput Walmarta sve više traže načine da zadovolje svoje potrebe da bi zadovoljile svoje potrebe kako su se političke napetosti između SAD-a i Kine zahuktavale.

'Ne radi se o deglobalizaciji', rekao je Goodmanu Michael Burns, izvršni partner u Murray Hill Groupu, investicijskoj tvrtki usredotočenoj na lanac opskrbe. 'To je sljedeća faza globalizacije koja je usredotočena na regionalne mreže', ustvrdio je.

'Što se prosječnog uvoza iz Meksika tiče, '40 posto proizvedeno je u SAD-u', što znači da se 40 posto dijelova koji ulaze u krajnji proizvod još uvijek proizvode u SAD-u. Prosječni kanadski uvoz, to je 25 posto u SAD-u. Što se tiče proizvoda koji dolaze iz Kine, samo četiri posto toga proizvedeno je u SAD-u', navodi Business Insider.

Ipak, posljednjih je mjeseci predsjednik Joe Biden nastojao poboljšati odnose između SAD-a i Kine nakon što je vidio da rascjep raste posljednjih godina, uključujući obaranje kineskog špijunskog balona u veljači. Državni tajnik Antony Blinken sastao se s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom u lipnju, a ministrica financija Janet Yellen nedavno je bila na četverodnevnom putovanju u Kinu.

Blinken i Xi obećali su stabilizirati odnose između Kine i SAD-a. U međuvremenu, Yellen je izrazila zabrinutost zbog 'nepoštene ekonomske prakse', ali je rekla da se nada da bi dvije strane mogle bliže surađivati ​​jer je 'svijet dovoljno velik da obje zemlje napreduju'. Uz dijelove koji su u stalnom pokretu, posebice s Kinom, jedna je stvar za sada jasna: čini se da je trgovina između Meksika i SAD-a jaka i trebala bi nastaviti rasti.